„Кюриосити“ изпрати селфи от Марс

Наука

Марсоходът „Кюриосити“ , който се намира на повърхността на Марс от шест години, изпрати 360-градусова панорамна снимка на марсианската повърхност, която включва и него, информира БНТ.
"Рядкост е марсоходът да включва себе си в снимките", коментират от НАСА.
"Рядкост е марсоходът да включва себе си в снимките", коментират от НАСА.

От НАСА определят като рядкост участието на апарата в снимките, които той периодично изпраща към Земята. Панорамната снимка показва и масивна пясъчна буря на хоризонта. „Кюриосити“ е четвъртият марсоход, доставен успешно на повърхността на Червената планета. Останалите три апарата, позиционирани безпроблемно на Марс, също са американски - „Соджърнър“ (1997), „Спирит“ (2004-2010) и „Опортюнити“, който също кацна през 2004 г. и продължава да функционира и до ден днешен. Главната цел на „Кюриосити“, както и на останалите роувъри, е да търси доказателства, че на Марс някога е съществувал живот.

Галерия | Четири години на Марс - невероятното пътешествие на...

Вижте 16 снимки

За разлика от предишните мисии до Червената планета, предоставили солидни доказателства за наличието на вода на повърхността й, „Кюриосити“ има задачата да търси органични материали и други химични съединения, необходими за зараждането и развитието на микробен живот. /БГНЕС