Кувейт: Земя с екстремен климат и богатство

Цивилизация • •

В продължение на месеци италиански фотограф документира „психологическото въздействие на екстремната околна среда върху хората“.

Кувейт е основен център за отглеждане на ценни чистокръвни арабски коне. Този конезавод във Вафра се намира в непосредствена близост до реплика на Кол...

Кувейт е основен център за отглеждане на ценни чистокръвни арабски коне. Този конезавод във Вафра се намира в непосредствена близост до реплика на Колизеума в Рим.

© Габриеле Чекони

Малката държава Кувейт, разположена в северната част на Персийския залив, е земя на крайности. Летните температури са едни от най-горещите в света. Всъщност, по-високи са измервани само в Долината на смъртта, Калифорния, а годишните валежи в страната се нареждат близо до дъното на глобалната класация. Прясната вода е оскъдна и по-малко от 1 % от пустинния пейзаж е обработваем. Затова пък под пясъците се намира седмият по големина в света национален петролен запас - източник на огромното богатство на Кувейт. Подобно на останалите богати на петрол нации в региона, парите, идващи от него (петродоларите), създават култура на разточително потребление.

Жена минава през поле от цветя във фермата Blue Lake в Абдали, близо до границата с Ирак. Фермата е популярна работна дестинация за бране на ягоди.

Жена минава през поле от цветя във фермата Blue Lake в Абдали, близо до границата с Ирак. Фермата е популярна работна дестинация за бране на ягоди.

© Габриеле Чекони
Магистрала 70 започва от крайбрежния Кувейт Сити - столицата на емирството, минавайки през отдалечената и негостоприемна вътрешност на страната към гр...

Магистрала 70 започва от крайбрежния Кувейт Сити - столицата на емирството, минавайки през отдалечената и негостоприемна вътрешност на страната към границата със Саудитска Арабия.

© Габриеле Чекони
Причудливи водни кули в Кувейт Сити. Потреблението на вода в страната е сред най-високите в света. Тъй като няма постоянни реки или езера, достъпът на...

Причудливи водни кули в Кувейт Сити. Потреблението на вода в страната е сред най-високите в света. Тъй като няма постоянни реки или езера, достъпът на Кувейт до сладководни ресурси е ограничен. Инсталациите за обезсоляване са основният източник на питейна вода и вода за битови нужди.

© Габриеле Чекони

Когато за първи път посещава Кувейт през 2019 г., Габриеле Чекони е поразен от контраста в тази култура, смятана от него за консервативна. В Бангладеш италианският фотограф отразява въздействието върху околната среда, което оказват мигриралите там бежанци без собствена държава рохинги. Но в Кувейт е привлечен да отразява и тежкото положение на друг бездържавен народ – бидун. Така проектът взема обрат.

В столицата един от милиони индийски емигранти, пребиваващи в Кувейт, люлее сина си на върха на Kuwait Towers. Забележителната кула е проектирана от д...

В столицата един от милиони индийски емигранти, пребиваващи в Кувейт, люлее сина си на върха на Kuwait Towers. Забележителната кула е проектирана от датския архитект Малене Бьорн и служи като склад за вода.

© Габриеле Чекони
В парка Ал Шахид в Кувейт Сити, най-голямото зелено пространство в страната, мюсюлманите се събират за молитва в джамия. Почти цялото население е мюсю...

В парка Ал Шахид в Кувейт Сити, най-голямото зелено пространство в страната, мюсюлманите се събират за молитва в джамия. Почти цялото население е мюсюлманско, предимно сунити. Въпреки че ислямът е официалната религия, свободата на вероизповеданията е заложена в конституцията. Около 64 % от чуждестранното население също е мюсюлманско, а 26 % от него са християни.

© Габриеле Чекони
В същия парк посетителите разглеждат арт инсталация.

В същия парк посетителите разглеждат арт инсталация.

© Габриеле Чекони
В Субия кувейтците празнуват националния си празник с фестивал на пустинните хвърчила. На 25 февруари те отбелязват годишнините от две исторически съб...

В Субия кувейтците празнуват националния си празник с фестивал на пустинните хвърчила. На 25 февруари те отбелязват годишнините от две исторически събития - придобиването на независимост от Великобритания (16 юни 1961 г.) и освобождението на страната (28 февруари 1991 г.).

© Габриеле Чекони

„В Бангладеш работата ми беше свързана с въздействието на хората върху околната среда в екстремна социална ситуация”, казва той. „В Кувейт исках да изследвам психологическото въздействие на екстремната среда върху хората.”

Преди петролните залежи да бъдат открити през 30-те години на XX век, перлите са основния износ, а регионът е дом на рибари и номади.

Енергийната индустрия и по-тесните връзки със Запада, особено след войната в Персийския залив през 1991 г., постепенно внасят чужди ценности заедно с богатството. Днес приблизително 1,3 милиона граждани на Кувейт водят луксозен начин на живот, поддържан от многобройните индустрии в сектора на услугите, който наема повече от три милиона чуждестранни работници срещу ниско заплащане.

Чекони вижда несъответствие между материализма и религиозната традиция, изразено в неговата фотография. “Крайното консуматорство е форма на компенсация за вътрешния дискомфорт", казва той.

"Нашата капиталистическа система казва, че ако купувате неща, ще се чувствате по-добре. Всички познаваме това чувство. Разликата е, че те имат парите да правят всичко, което искат. За някои това може да е Ferrari или дори да си построят реплика на римския Колизеум.”

Жена позира в салон в Кувейт Сити. Страната е сред най-либералните в региона. Жените не са длъжни да скриват лицата си зад воал и гласуват на изборите...

Жена позира в салон в Кувейт Сити. Страната е сред най-либералните в региона. Жените не са длъжни да скриват лицата си зад воал и гласуват на изборите през 2006 г. Сред избраните народни представители тогава има и жени. Днес няма жени народни представителки в Кувейт.

© Габриеле Чекони
В Кувейт Сити актьор, който играе политик в сатирична сцена, обещава четири съпруги на всеки, който гласува за него. Кувейтците имат ограничена свобод...

В Кувейт Сити актьор, който играе политик в сатирична сцена, обещава четири съпруги на всеки, който гласува за него. Кувейтците имат ограничена свобода на изразяване поради правителствена цензура. Теми като исляма и кралското семейство са забранени. „Репортери без граници“ постави Кувейт на най-високо място по свобода на печата сред държавите от Персийския залив, но през 2022 г. организацията я класира след Катар и Обединените арабски емирства.

© Габриеле Чекони
 В Ал Ахмади мениджърите на Camel Racing Club гледат едно от седмичните състезания с камили, които датират на Арабския полуостров от VII век.

В Ал Ахмади мениджърите на Camel Racing Club гледат едно от седмичните състезания с камили, които датират на Арабския полуостров от VII век.

© Габриеле Чекони

Чекони, който прекара четири месеца в снимане на Кувейт през 2019 и 2020 г., казва по отношение на лошо третираната чуждестранна работна сила: “Един ден осъзнах, че в Италия има стотици хиляди работници мигранти на черния пазар на труда, които работят за хора като мен. Но те са невидими. Е, в тази страна те са видими.”

„Сякаш видях себе си, видях собствената си страна разобличена“, спомня си той. „Всичко е по-ясно“.

Жена пилотира космическа совалка на симулатор в тематичен парк в културния център Ал Салим в Кувейт Сити.

Жена пилотира космическа совалка на симулатор в тематичен парк в културния център Ал Салим в Кувейт Сити.

© Габриеле Чекони
Търговски център в западната част на страната е построен в стила на древните кувейтски къщи. Чуждестранните работници, показани тук, облечени в традиц...

Търговски център в западната част на страната е построен в стила на древните кувейтски къщи. Чуждестранните работници, показани тук, облечени в традиционни кувейтски дрехи, съставляват 70 % от населението.

© Габриеле Чекони