Курортът „Албена“ на 50 години

Цивилизация България

На 24 август 1969 се състои тържественото откриване на кк „Албена“ пред х-л „Доростор“.

Галерия | Курортът „Албена“ на 50 години

Вижте 4 снимки

Курортът „Албена“ се намира на 36 км северно от Варна и 11 км южно от Балчик. Това е първият туристически комплекс в страната, а идеята е била да бъде и най-модерният, като продължение на балчишката курортна част на юг от Двореца. Проектирането му е било възложено на арх. Николай Ненов и първоначално са смятали да се нарече „Балчик-юг“. На 3 февруари 1967 година, с приемането на новия градоустройствен план, е решено комплексът да носи името „Албена“ по едноименния разказ на Йордан Йовков.

Лично първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министерски съвет Тодор Живков и председателят на НС Георги Трайков правят символичната първа копка. Строежът на Албена е обявен за национален обект. Само година по-късно на 24 август 1969 се състои тържественото откриване на комплекса пред хотел „Доростор”. Първият турист влязъл във водите на Черно море в района на Албена е Кумох Станислав, електротехник от Чехословакия.

„Островърхи бели пирамиди, издигащи се в полукръг върху пясъка. Това веднага ми напомни за средиземноморската архитектура в шикозните курорти, изпъстрили френското крайбрежие. Но аз се намирах в Албена, България – едно име, което трябва да се запомни. Новата европейска Ривиера е построена съвсем скоро – през 1968 г.”, Така започва своя репортаж за нашия черноморски курорт Барбара Бърнс от влиятелния по това време всекидневник „Маями Нюз” в броя си от 21 март 1974 г.

Днес „Албена“ разполага с над 14 900 легла, рапределени в 43 хотелски комплекса, 4 вилни селища и 1 къмпинг с категория от 2 до 4 звезди, около 100 заведения, конна база, 8 футболни игрища, спортна многофункционална зала.

Сред световно известните личности, посетили комплекса са кубинския лидер Фидел Кастро, президентът на Австрия Бруно Крайски, Ким Ир Сен - генерален секретар на Корейската социалистическа партия, космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников, режисьорът Никита Михалков, председателят на световната организация за мир Ромеш Чандра и много др.

За неповторимите природни условия, които Албена предлага на своите гости до голяма степен допринася и резерват „Балтата“. Простиращ се на 183.2 ха лонгозна гора, резерватът обхваща територията от главния път Кранево - Албена, продължава зад хотелите на комплекса и достига откритите водни площи на Черно море.