Мегапроекти: Невероятният комплекс “Домино” в Занзибар

Цивилизация

Емблематичният комплекс “Домино” (Zanzibar Domino) ще направи Танзания топ световна дестинация за туризъм, забавления, култура, инвестиции и конференции.

Илюстрация на бъдещия комплекс Zanzibar Domino.

Илюстрация на бъдещия комплекс Zanzibar Domino.

© Източник: Instagram / ricardowalton2 ​

Мегапроектът включва създаването на изкуствен остров, върху който ще се издига кула (Domino Tower), изглеждаща като гигантска игра на домино.

Невероятното архитектурно съоръжение ще представлява курортен комплекс, изграден върху 1 213 910 кв. м изкуствено създадена суша, свързана чрез мост със западния бряг на Занзибар. Освен кулата, тук ще бъдат изградени още яхтено пристанище, голф игрище и 104 вили, построени над водата, пише Daily Mail.

Кулата “Домино”

Хотелската част на сградата ще помещава резиденции с пет и шест-звезден лукс, спа центрове, панорамни лифтове и платформа за наблюдение.

Външната спирала ще бъде комбинация от търговски обекти, магазини за храни и напитки, яхтен клуб и кино с басейн на покрива.

В партерната част ще има яхтено пристанище, аквариум, културно-изложбен център и международна конферентна зона за 1000 делегати.

Изкуственият остров

В част от комплекса, наречен Zanzibar Domino Island Resort, който ще бъде достъпен по въздух (с хеликоптер), вода (с яхта) и суша (чрез мост) ще бъдат изградени 104 „изключителни“ вили над водата, оборудвани със специални павилиони за консиерж (услугата, която помага на човек да организира всички аспекти на живота си, за които не разполагат с време или желание да се заеме лично), четири хеликоптерни площадки и докове за яхти, свързващи резиденциите с „фар“ структура. Фарът ще служи едновременно като визуален ориентир, транспортен възел и център за удобства.

Островът ще разполага и с голф игрище, с прилежащ към него луксозен клуб, както и със сватбен параклис.

Всички хотелски и жилищни единици ще имат ефектни външни тераси, ориентирани на юг-югозапад, за да осигуряват зашеметяваща гледка към Каменния град, крайбрежието и ефирните залези на Занзибар.

*На 15 минути от бъдещия острова се намира Каменният град - обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Архитектът

Внушителният проект е дело на архитекта Жан-Пол Касия - основател и арт директор на архитектурно студио xCassia, базирано в Ню Йорк и Дубай. ”Кулата е скицирана за първи път в Париж през 2009 г., след като с баща ми и двамата ми синове играхме домино и построихме кула от плочките”, казва Касия.

„Мечтаех да изградя този проект повече от десетилетие. Между вродения си математически усет към живота и геометрията в природата, чистите линии и пропорции, които предизвикват растеж, напредък и свобода, този проект имаше всички характеристики на икона, която всеки би могъл да запомни и да нарисува върху хартиена салфетка”, споделя още архитектът.


​Инвеститорите

Zanzibar Domino ще се превърне в „една от първите наистина емблематични световни дестинации в Африка“. Първоначално издигането на кулата е планирано за залива Hạ Long във Виетнам, но миналата година проектът се пренасочва към Занзибар, подкрепен от танзанийските компании AICL Group и Crowland Management Ltd.

„Позициониран като една от първите наистина емблематични световни дестинации за туризъм, забавления, култура и конференции в Африка, Zanzibar Domino ще предложи на посетителите, жителите и бизнеса многостранна програма, предлагаща отличително целогодишно изживяване, професионални перспективи и възможности за инвестиции”, казва Юсеф С. Амур, изпълнителен председател на AICL Group .

Строителството на Zanzibar Domino трябва да започне през следващите шест месеца. А каква ще бъде височината на кулата? Засега това остава тайна.