Кукерите през обектива на фотографа Арон Клайн

Цивилизация България

Хилядолетна традиция е кукерите да надяват страшни маски, за да гонят злото и да сторят път на доброто.

© Снимки: Арон Клайн

Галерия | Кукерите през обектива на фотографа Арон Клайн

Вижте 12 снимки

„Кукерите са удивителни“, казва Джералд Крийд, професор по антропология в Hunter College and the Graduate Center. „Трудно можеш да отвърнеш поглед от тях“.

Ритуалът е древен, зрелищен и изпълнен с метафори. В началото или средата на зимата групи кукери надяват костюми – чудновати маски и тежки, метални звънци – и придружавани от музиканти танцуват из цялото село, за да прогонят злото и да сторят път на доброто.

Галерия | Езическият фестивал „Сурва“ в Перник през погледа на...

Вижте 12 снимки

Това е простата версия. Професор Крийд, който от дълго време изучава България, пише книга за кукерските практики. Той ги описва като „многоцелеви“ ритуали: дрънченето на звънците и шокиращите маски отклоняват злото, а танците из селото призовават плодородието. Освен това кукерите са и част от инициацията на младите момчета.

„Произходът на празника се губи в далечината на времето“, казва Крийд и макар основните елементи на ритуала да са общи за цялата страна „традицията се различава според региона.“ Някои „сурвакари“ имитират сватба, при която символична булка и младоженец обикалят къщите, за да получат дарове в замяна на благословия.

През последните 50 години са настъпили известни промени в празника. Така например някога в него са участвали само млади мъже, а сега се включват мъже и жени от всички възрасти.