Късметът на Марко Тотев

Цивилизация България

Марко Тотев бил блестящ адвокат и нямал нито едно загубено дело. Името му обаче станало нарицателно за лош късмет.

Марко Тотев е български общественик, роден през 1858 г. във Велико Търново. Бил е единствен син в богатото и уважавано семейство на Тотьо и Кръстина Петкови. Баща му притежавал хан, намиращ се на мястото на днешния паметник на обесените в старата столица.

Марко Тотев бил началник на канцеларията на руския губернатор в Търново, съдия в Търново, инспектор към Министерство на правосъдието, депутат в Четвъртото народно събрание през 1893 г. и окръжен управител на град Бургас през 1900 г. Бил блестящ адвокат и няма нито едно загубено дело. 

Той придавал на словото си писмен вид и го раздавал предварително на съдиите, като казвал: „Тия старци дремят, не слушат внимателно какво говори адвокатът, а така като дам писменото слово, те щат не щат трява да се запознаят детайлно с него“. Такава „волност“ много рядко си е позволявал друг негов колега.

Марко Тотев бил известен с перфекционизма и педантичността си относно работата. Дори осъжда тогавашното народно събрание заради една буква: буквата „й“ в закона за обезщетяване на учителите не била изписана правилно и това променяло смисъла.

Негови пледоарии години наред били пример за блестяща защита за студентите в Юридическия факултет на Софийския университет. Заради изключителната му компетентност е поканен от представители на международната параходна компания „Холанд Америка“ да защитава интересите на компанията в България.

Въпреки забележителния му живот, в българския език името му е станало нарицателно за лош късмет и несполука, поради липсата му на късмет при игра на покер. Една от прословутите му фрази е „На Марко Тотев все тъй ще се случи!“

Хазартът бил необичайно за времето си явление, но постепенно станал модерен в старата столица. В търновските кафенета от края на XIX век, включително и в  емблематичното за града кафене „Дарданели“ вече се играело, но Марко Тотев сменил мястото на покера от кафенетата в читалището. Той въвел хазарта там като нов вид европейско занимание.

Марко Тотев бил изключително ерудиран човек. Ползвал свободно руски, френси, румънски, английски и е имал завидна правна библиотека. Обичал музиката, както и да чете, бил бохем.

За великотърновеца има много  любопитните анекдоти. В един от тях се разказва как влязъл в една кръчма в града и обявял, че черпи всички, защото спечелил голяма сума пари - 100 лева. Питат го откъде ги има. Той казал: „Срещнах един познат, който се слави с вземани пари на заем, които никога не връща. Аз отказах да му заема 100 лева. Сега тези пари ще ги използвам за почерпка, защото той при всички случаи нямаше да ми ги върне“.

Марко Тотев умира на 26 юли 1936 г.  Днес неговите правнуци и наследници живят във Франция и Америка.