Кървави трофеи

Природа

Скъп колкото златото, рогът от носорог е в центъра на жестока бракониерска война
© От Питър Гуин; Снимки: Брент Стъртън

Галерия | Кървави трофеи

Вижте 17 снимки

 

Изстрел отекна в притъмняващата гора точно когато Деймиън Мандър пристигна в лагера след дълъг ден обучение на млади рейнджъри - пазачи на дивеча в резервата „Накаванго" в Западно Зимбабве. Веднага си помислил за Баста - бременна черна носорожка, и двегодишната й рожба. Същия следобед един от рейнджърите му открил човешки стъпки, които следвали дирите на двете животни, докато Баста си търсела закътано място, за да роди най-новия представител на застрашения си вид.
Деймиън, мускулест бивш снайперист от Австралийските специални сили, с впечатляваща колекция от татуировки, включително „Открий и унищожи", изписано с готически букви на гърдите му, завъртя глава в опит да определи откъде идва изстрелът. „Оттам, близо до източната граница" - посочи той в мрака. „Звучеше като 5,56-милиметров" - каза, определяйки позицията и калибъра - навик, останал му от 12-те мисии в Ирак. Той и рейнджърите му грабнаха оръжията, радиостанциите и аптечките си, натъпкаха се в два лендкрузъра и отпрашиха в нощта с надеждата да заловят стрелеца. Свалиха стъклата на прозорците и се заслушаха за втори изстрел, който би означавал, че и малкото на Баста е убито.
Бракониерските банди често плащат на следотърсачи, които да намират носорозите, да ги следват, докато падне мрак, а после да предават по радиостанция местоположението им на стрелец с мощна пушка. След като повалят животното, за минути грубо отрязват двата рога, оставяйки огромния труп на хиените и лешоядите.
Ако тази банда беше добре организирана, група тежковъоръжени мъже щяха да охраняват пътя за бягство, готови да издебнат рейнджърите от засада. А предвид звука на изстрела, бракониерите изглежда бяха по-добре въоръжени от рейнджърите. На задната седалка на един от ускоряващите лендкрузъри Бензен - зимбабвийски рейнджър, който беше прекарал почти година в наблюдение на Баста и малкото й и познаваше добре двойката - зареди три патрона в пушката си, спусна предпазителя и вкара патрон в цевта. Докато подскачахме в нощта по неравния път, той каза: „За бракониерите ще е по-добре да срещнат някой лъв, отколкото нас."

Март 2012

Вижте повече

Март 2012