"Кръстосаните ски" от Карол Карнак

Пулсът на времето

Излезе "Кръстосаните ски", нов роман от класическата криминална поредица на Британската библиотека.

Авторката Карол Карнак, позната у нас с другия си псевдоним, И. К. Р. Лорак, под който издава криминалната класика „Ребусът на имената“, се прочува с интригуващите си истории, за които често черпи вдъхновение от своя живот. Тя е запалена скиорка и това е повод за създаването на романа й „Кръстосаните ски“. Главен герой е него е инспектор Ривърс от Скотланд Ярд, чието разследване затъва в дълбоките преспи на една истинска алпийска мистерия.

За да избягат от сивота на мрачния Лондон в навечерието на Нова година, група скиори заминават за австрийския курорт Лех ам Алберг. След дълга подготовка и доста промени в състава, осем жени и осем мъже потеглят от гара „Виктория“ в Лондон към мечтания снежен рай. Повечето се познават, но има и няколко присъединили се в последния момент, а пътуването е добра възможност да се опознаят.

Междувременно в Лондон полицията разследва случай на пожар, чийто резултат е един обгорял до неузнаваемост труп. Обстоятелствата около пожара са доста подозрителни, но една странна следа предизвиква особен интерес – отпечатък от скиорска щека. За инспектор Ривърс това е повече от добро начало. Той вече е по следите на престъпник, прочул се със своите дръзки обири, които предполагат, че има опит в алпинизма. Възможно ли е той да е извършител на убийството?