Кървава Супер Луна днес

Наука

С края на месеца настъпват не едно, не две, а три астрономически събития свързани с Луната.

Пълно лунно затъмнение

Пълно лунно затъмнение

© Снимка: NASA’s Scientifc Visualization Studio

Тя ще бъде напълно осветена на 26 май, 2021 в 6:13 сутринта. Това явление местните американски племена наричали Цветна Луна, заради периода на пролетните цветя.

В сравнение с другите пълни Луни през 2021 г. Цветната Луна ще бъде най-близко до Земята и поради това ще изглежда най-близката и най-голяма за тази година. Обикновено това наричаме „суперлуна“. Освен това тя ще промени цвета си и ще стане червена. За последно такава е имало преди две години и половина.

За пълно лунно затъмнение говорим когато Луната преминава напълно през тъмната сянка на Земята. Тогава тя постепенно потъмнява и придобива ръждив или кървавочрвен цвят. Цветът е толкова поразителен, че тези затъмнения понякога се наричат Кървава Луна.

Явлението ще може да се наблюдава в западната част на САЩ и Канада, Мексико, по-голямата част от Централна Америка и Еквадор, западната част на Перу и южната част на Чили и Аржентина. В своята цялост затъмнението ще се вижда в Източна Австралия, Нова Зеландия и Тихоокеанските острови, в това число и Хавай. За разлика от слънчевото затъмнение за това няма да ви трябват специални очила.

„Пълното затъмнение ще може да се види от Хавай и Алеутските острови – ще бъде невероятно шоу“, казва Бил Куки от НАСА.

Затъмнението ще започне на 26 май в 1:46 сутринта (Тихоокеанска часова зона), като Луната ще навлезе в най-тъмната част на сянката на Земята в 2:45 сутринта. Част от нея ще остане в сянка до 5:53 сутринта. За да хванете най-пълно затъмнение наблюдавайте между 4:11 и 4:26 часасутринта.

От шест години насам пълно лунно затъмнение със Супер Луна не е имало, а следващо такова ще има над Северна Америка през май 2022 г.

Насладете се на този спектакъл!

Галерия | Синя кървава Супер Луна - галерия

Вижте 11 снимки