Кратка история на Великден – от библейски времена до търсенето на яйца

Цивилизация

Днес католическият свят празнува Великден.Вярващи носят кръста на Разпети петък в Порт
о Пренс, Хаити

Вярващи носят кръста на Разпети петък в Порт о Пренс, Хаити

© Снимка: James P. Blair, Nat Geo Image Collection

от Erin Blakemore

Датиращ отпреди повече от 2000 години Великден отбелязва централното събитие в християнската църква: възкресението на Иисус Христос. За християните това е изпълняване на библейското пророчество за месия, който възкръсва от мъртвите и дава вечен живот в небесата на онези, които вярват в него.

Празникът се състои в края на Великия пост, период от 40-дневно въздържание и покаяние, чиято кулминация е през Страстната седмица. Тогава се отбелязват библейските събития около преследването на Иисус, разпъването и смъртта му.

Според Новия Завет Иисус е заченат по чудесен начин и предречен да е както син на Бога, така и цар на евреите. Той си спечелва име на пробуждащ робските маси водач, чудотворец и защитник на бедните и маргинализираните. Именно от тях са и групата му най-близки ученици.

Но популярността на Иисус го изправя срещу римската управа и религиозните водачи, които не са съгласни с твърденията и ученията му. Тази враждебност взема връх когато Иисус триумфално влиза в Йерусалим, където е приветстван от тълпа последователи, които застилат пътя му с палмови клонки. По време на вечеря със своите ученици, по-късно известна като Тайната вечеря, Иисус предсказва, че един от тях ще го предаде и кани всички да ядат хляб и да пият вино.

След вечерята Иисус е арестуван. Става ясно, че Юда Искариотски, един от учениците му, е решил да предаде учителя си на еврейските свещеници срещу 30 сребърника. (това става на Велики четвъртък).

Иисус е осъден и измъчван. Виждайки, че сега тълпата се е обърнала срещу Иисус, Пилат Понтийски, римският губернатор на провинцията, се съгласява да му издаде смъртна присъда. След това Иисус е разпънат на кръст, като е прикован на него жив - обичайната смърт за престъпниците по онова време. Той умира и е погребан на Разпети петък в гробница, където тялото му пребивава целия следващ ден (Велика събота). Когато опечалените се връщат в гробницата в неделя, те я заварват празна. Иисус е възкръснал. На този ден се празнува Великден.

Християните празнуват Великден по различни начини: със служби по изгрев слънце (протестанти), Великденско бдение – древна литургия и кръщение, празнувани от католиците през нощта на Велика Събота и др. Членовете на източноправославната църква отбелязват Великден, но 13 дни по-късно от другите хрстияни, тъй като религията им е основана на Юлианския календар.

С годините Великден се е слял с езическите пролетни празници. Популярните традиции включват посещения от Великденския заек, фолклорен символ, който носи яйца, символизиращи новия живот. Според теория традицията е възникнала в Германия, но не всички са съгласни. При всички случаи търсенето на великденски яйца, украсяването им и яденето на бонбони са неразделна част от съвременния празник.

Тази година заради коронавируса празнуващите Великден ще трябва да си останат у дома. На места като Италия и САЩ Великден се отбеляза като виртуално събитие със служби през Zoom и други стрийминг услуги.