Кратка история на сърфа

Цивилизация

Сърфът се появява преди стотици години в Полинезия, Хавай. Той навлиза в Южна Калифорния през 1907 година, там става популярен през 1940-те, след което се разпространява по цял свят – Мароко, Япония, Германия и Исландия.

Галерия | Кратка история на сърфа

Вижте 13 снимки

от Беки Литъл; подбор на галерията: Джена Търнър, National Geographic

Как древният хавайски спорт стига до Холивуд и оттам до света? Според специалисти съвременната сърф култура води началото си от Втората световна война.

„По време на Втората световна война Калифорния става един от основните центрове на отбранителната промишленост“, казва Питър Уестуик, един от авторите на книгата The World in the Curl: An Unconventional History of Surfing. В района започват да се поризвеждат материали като фибростъкло и полиуретан и скоро „сърфисти, работещи в индустрията започват да използват материалите за направа на дъските си“.

Преди войната сърфовете в Калифорния се изработвали от дърво по хавайска традиция. Били 4 до 5 метра дълги и тежали от 45 до 68 килограма когато са сухи и още повече, когато са мокри. Не всеки можел да ги повдигне, но новите материали позволили конструкцията да се олекоти – сега дъските тежат между 9 и 14 килограма и са дълги около 2 метра.

Когато дъските стават по-лесни за каране, тинейджърите от средната класа в Южна Калифорния започват да разполагат с повече свободно време: „ако семейството ти изкарва достатъчно пари в отбранителната промишленост не е нужно да работиш през уикендите, за да изкарваш свои“, казват авторите на книгата. Комбинацията от по-леки дъски, повече време и повече пари води до появата на сърф културата по Западното крайбрежие, която филмите и радиото започват да отразяват.

Галерия | „Пусни народа ми да кара сърф“

Вижте 2 снимки

Но по-леките дъски за сърф не били достатъчни, за да се практикува спортът навсякъде. За целта на сърфистите им трябвало нещо, което да им позволи да плуват в студени води. И отново опираме до Втората световна война. През 1940-те военноморският флот на САЩ прави специални костюми, които да топлят подводните им отряди в студени води. След войната сърфистите ги присвояват за спорта си.

Благодарение на неопреновите костюми, сега сърфистите могат да се радват на вълните във води, за които съмишлениците им не са и мечтали преди войната. Въпреки това много фенове на спорта отиват да карат в родината на сърфа, Хавай.