Костенурки умират след консумация на пластмаса

Природа

Проучване показва какво се случва с костенурките, когато ядат пластмаса
© Снимка: iStock

До неотдавна не беше ясно дали замърсяването на океаните с пластмаса може да бъде свързано с по-кратката продължителност на живот на костенурките. Вече е потвърдено, че смъртта на всяка една от пет морски костенурки се дължи на това, че е консумирала дори само едно парче пластмаса. Проучването е направено от учени от CSIRO Oceans and Atmosphere.

Намериха мъртъв кашалот с 6 килограма пластмаса в стомаха

Вижте повече

Намериха мъртъв кашалот с 6 килограма пластмаса в стомаха

Кашалот, намерен мъртъв край източните брегове на Индонезия, е погълнал голямо количество пластмасов боклук: 115 пластмасови чаши, 25 найлонови торбички, няколко пластмасови бутилки, две джапанки и...

Изследването на повече от 1000 мъртви костенурки, намерени по плажовете на и около Австралия, показва, че колкото повече пластмаса са погълнали, толкова по-голяма е вероятността да намерят смъртта си.

„Знаехме, че костенурките ядат много пластмаса. Въпреки това не знаехме със сигурност дали намерените костенурки са починали от пластмасата, която са погълнали. Искахме да знаем колко точно пластмаса е твърде много за морските костенурки“ - каза Крис Уилкокс, един от учените, участващи в проекта.

Учените стигнали до заключението, че 50% е вероятността от смърт, ако в стомаха на костенурката има 14 парчета пластмаса. Това не означава, че костенурката не може да умре заради пластмасата, ако е изяла много по-малко от това количество.

Смята се, че над 50% от всички морски костенурки в света имат пластмаса в стомасите си.