Коронавирусът „стиши“ земята

Наука

COVID-19 наложи продължително затишие в населените региони на планетата, което бе отчетено от сеизмометрите на много континенти.
Празни влакове в Ню Йорк сити
Снимка: Jason LeCras
Празни влакове в Ню Йорк сити Снимка: Jason LeCras

Галерия | Коронавирусът „стиши“ земята

Вижте 5 снимки

от Maya Wei-Haas National Geographic

Хората вдигат много шум. Коли бръмчат по улиците, самолети боботят над нас,  трополим по тротоарите – тези и много други действия предават безброй малки вибрации в земята. Глобална мрежа от сеизмометри регистрира тези трептения 24/7. Но откакто световните лидери призоваха гражданите да си останат у дома и да поддържат социална изолация, за да забавят пандемията от коронавирус, оживлението на ежедневието е стихнало.

Паузи в сеизмичната активност е имало и преди за кратки периоди. Но COVID-19 наложи продължително затишие в населените региони на планетата, което бе отчетено от сеизмометрите на много континенти.

Томас Лекок, геолог в Кралската обсерватория в Белгия, казва, че това е безпрецедентен феномен: „Мисля, че за първи път в световен мащаб се случва нещо подобно.“ В Брюксел сеизмичната активност от появата на COVID-19 е с около 30-50 процента по-ниска от средното. В Непал сеизмичните части в някои градове показват изумителен спад от 80 процента.