Консервация и реставрация на каменната пластика на Докторски паметник

Новини

ОП "Стара София" със Софийски исторически музей спечели с проекта "Консервация и реставрация на каменна пластика на Докторски паметник в София" по Столична програма "Култура" 2008, съобщиха от пресцентъра на СО.
Осигурено е финансиране в размер на 25 700 лв, а срокът за реализация на проекта е до края на годината. Предвижда се да се изпълни консервация на каменната пластика на паметника, което включва химическа, механична и биоцидна обработка, фугиране и изписване на текстове, както и хидрофобизация. Целта на проекта е възстановяване на каменната пластика на паметника във вид близък до автентичния и пълно документиране на осъществените дейности. С възстановяването на паметника не само ще се обогати градската естетика и култура на поддържане на средата за ежедневен отдих, но ще се подсили възпитателното значение на обекта, предвид мемориалните му функции. Паметникът на загиналите медицински чинове в Руско-турската Освободителна война (Докторски паметник) е исторически, мемориален и архитектурен паметник на културата. Намира се в Докторската градина и е построен 1882-1884г. по проект на чешкия архитект А. И. Томашек. Представлява пресечена четиристенна пирамида, на върха с гранитен саркофаг. Върху четирите страни на изпъкналите камъни са издълбани имената на 531 лекари и санитари, загинали при Плевен, Шипка, Мечка и Пловдив. Емблемата, бронзовите венци и четириъгълната плоча с надпис са били изработени в Италия.
Целият паметник е силно замърсен, следствие атмосферните влияния, по фугите има поникнала растителност-мъхове и лишеи. От замърсяването е нарушена четливостта на надписите. Преди около 10 години са откраднати бронзовите венци с ленти, останал е само един, който е свален за модел и се намира в ОП "Стара София".