Комплекс Етъра - самобитният талант на възрожденските занаятчии

Цивилизация България

Неслучайно наричат архитектурно-етнографския комплекс „Етър“ Етъра.
Текст: Любомир Кюмюрджиев; Снимка: Иво Данчев
Текст: Любомир Кюмюрджиев; Снимка: Иво Данчев

Това членуване има връзка с едноименния квартал на Габрово, където се намира известният музей на открито, но преди всичко отразява голямата му роля за възкресяването и опазването на традиционните български занаяти, бит и култура, подчертава неговата уникалност. Етъра е първият по рода си музей у нас.

Изграждането му започва през 1963 г. по проект и под ръководството на габровския етнограф и художник Лазар Донков. Прилагат се три основни метода: реставрация на заварени на терена обекти, пренасяне на оригинални съоръжения от други места и пресъздаване на сгради по предварително направени снимки и скици. Комплексът е открит официално на 7 септември 1964 г. През 1967 г. е обявен за народен етнографски парк, а през 1971г. – за паметник на културата. Включен е и в 100-те национални туристически обекта. В Етъра се намира единствената в България сбирка на старинни технически средства, работещи с помощта на падаща водна струя. Затова задвижваното от вода дървено колело се е превърнало в емблема на комплекса. Обектите от сбирката са в действие и нагледно показват как се е работело с тях в миналото.

Етъра представя и други традиционни занаяти, а чаршията му разкрива самобитния талант на възрожденските ни строители. Тук ежегодно се провежда Панаир на занаятите. Пресъздават се и обичаи от различни региони на България – и посетителите могат не просто да ги наблюдават, но и да ги съпреживеят. 

Архитектурно- етнографският комплекс „Етър“ се намира на 8 км южно от основната част на град Габрово. Разполага с хотел със 77 легла в 7 единични, 26 двойни и 4 семейни стаи, както и в 2 апартамента. Хотелът е изграден в унисон със специфичния облик на комплекса. За неговите гости входът за музея се заплаща на 50% от официалната цена на билета.

От началото на ноември до края на февруари всеки понеделник музеят е затворен за посетители. Предлагат се екскурзоводски беседи на български, руски, английски и немски език.

За връзка: http://www.etar.org/

Март 2016

Вижте повече

Март 2016