Колоездачен тур опазва биоразнообразието в Западна Стара планина

Природа България

Чрез приходите от велотуризъм в Северозападна България се отделят за опазване на природата в най-бедния район на Европа

Галерия | Колоездачен тур опазва биоразнообразието в Западна Стара планина

Вижте 7 снимки

20% от приходите от колоездачни турове в Северозападна България се връщат обратно в района чрез дейности за опазване на биоразнообразието. Идеята намира реализация благодарение на българско-швейцарския проект "Да свържем опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони".

С финансиране по проекта бяха разработени и маркирани 178 км колоездачни маршрути в Западна Стара планина. Те са в района на Берковица, Копрен, Чипровци, Чупрене и Белоградчик - най-бедният район на Европейския съюз. Първите организирани турове по новите маршрути вече са обявени и се провеждат от фирмата маркирала трасетата - "Байк Венчърс".

Маршрутите в Западна Стара планина са насочени към хора, които отскоро са в планинското колоездене и искат да подобрят уменията си за каране, като същевременно се насладят на непокътнати кътчета от българската природа.    

Колоезденето включва както по-лесни панорамни пътища, така и интересни и предизвикателни пътеки. Една от целите, освен карането, е да се отдели време за културен туризъм и за природни забележителности. Сред тях са Копренските водопади, Белоградчишките скали, както и богатото и колоритно историческо наследство на района. Туровете предлагат запознаване и с местни традиционни занаяти като автентичното тъкане на килими, дърворезбата, производство на домашни сладка и др.

Следващите дати, обявени за уикенд тур в Западна Стара планина, са 14-15 октомври. Двудневното колоездене е в района на връх Ком, Копрен и Копренски водопади, Гушовски манастир и Чипровци.

 Информация за уикенд тура: https://goo.gl/FdgLju

Видео: https://goo.gl/Aw7Q7K

"Байк Венчърс" (Bike Ventures) е компания, създадена от трима приятели - Добромир Добрев, Орлин Койчев и Панайотис Гиотакис, занимаващи се активно с планинско колоездене. Водещата им мисия е разработване на нови дестинации и предлагане на туристически услуги, свързани с колоездене в българските планини. Насочени са главно към чужденци със средни и високи умения за каране, любители на по екстремните-дисциплини "Ендуро" и "Спускане".