Колко продължава денят на Венера?

Наука

От години учените се опитват да установят колко време продължава един ден на Венера.

Изображението показва видимите жълти облаци на Венера, а не твърдата повърхност под тях.

Изображението показва видимите жълти облаци на Венера, а не твърдата повърхност под тях.

© Илюстрация: IStock

След 15 години прецизни радио измервания на скоростта на въртене, ориентацията на оста ѝ и инерционния момент, най-накрая астрономите имат отговор.

Според откритията, публикувани в Nature Astronomy, венерианският ден е равен приблизително на 243 земни дни. Това се равнява на около 2/3 от годината на планетата Земя.

„Основните свойства на Венера, както и вариациите в продължителността на деня, остават неизвестни“ се казва още в съобщението.

Тези вариациите се дължат на движението на плътната атмосфера на Венера. Атмосферното налягане на посвърхността на планетата е 93 пъти по-високо от земното, което влияе на въртенето.

Защо измерването е трудно

Може би е изненадващо, че досега не знаехме точната продължителност на един венериански ден, като се има предвид нейната близост до Земята.

Но за да може да се измери скоростта на въртене на планета, е необходимо да се идентифицират характерни особености на повърхността ѝ.

Ето защо подобно измерване е особено трудно при газовите гиганти. За щастие, Юпитер има голямо червено петно на повърхността си, което всъщност представлява голяма буря, и това улеснява измерването.

Юпитер. Вижда се голямото червено петно, намиращо се на 22° южно от екватора на планетата.

Юпитер. Вижда се голямото червено петно, намиращо се на 22° южно от екватора на планетата.

© Илюстрация: IStock

В същото време, Венера има гъста атмосфера, която усложнява откриването на определящи характеристики.

„Ние използваме Венера като гигантска диско топка, която осветяваме с изключително мощно фенерче - около 100 000 пъти по-ярко от вашето джобно фенерче. И ако проследим отраженията от диско топката, можем да установим някои нейни свойства", каза Жан-Люк Марго, професор от Калифорнийски университет и водещ автор на измерванията.

На теория звучи по-лесно, отколкото е в действителност. За да бъдат точни измерванията, Венера и Земята трябва да са в правилната конфигурация, така че радиообсерваториите да работят правилно: „Открихме, че е голямо предизвикателство всичко да работи както трябва дори за 30 секунди.“, споделя Марго.

Какво още научаваме за Венера

Освен продължителността на деня на Венера, астрономите успяват да изчислят радиуса на венерианското ядро, който е близък до земното. Те установяват още, че на втората по ред планета в Слънчевата система няма годишни сезони, поради незначителния наклон на оста ѝ.

Но Венера е уникална и с това, че се върти в обратната на другите планети посока. Едно пълно завъртане около центъра ѝ отнема около 243 земни дни. Годината ѝ пък, един пълен оборот около Слънцето, продължава само 225. Тъй като тя се върти в обратна посока, денонощието на Венера е с продължителност от 117 земни дни.

Със сигурност мистериозната планета крие още много тайни, които чакат да бъдат разгадани.

Галерия | Величествени снимки на Юпитер отблизо

Вижте 9 снимки