Колко спи Джеф Безос?

Наука

Каналът CNBC съобщава, че Джеф Безос се нуждае от осем часа сън, за да бъде продуктивен и концентриран. Недоспиването може да доведе до по-рискови и необмислени решения, казва се в проучване, публикувано в журнала Annals of Neurology.

Макар да знаем колко важна е възстановителната фаза за тялото и ума, често пренебрегваме съня. Смятаме, че по-малко сън е равен на повече време за постигане на целите ни. Джеф Безос ръководи една от най-големите компании в света, но това не означава, че не спи достатъчно. Дори трудно да намира това време, той се старае да спи по осем часа на ден. Безос знае, че когато човек се е наспал той може да мисли по-добре, има повече енергия и е в по-добро настроение.

Човешкото тяло не е създадено да работи концентрирано по 18 часа на ден. Дори по-големият брой работни часове да дава повече време за вземането на важни решения Безос казва: „Струва ли си, ако качеството на тези решения е по-ниско, понеже сте уморен или вкиснат? Вероятно не.“

Проучване, публикувано в Annals of Neurology , подкрепя убеждението на Безос. Според него липсата на сън може да доведе до вземането на по-рискови решения, които дори не осъзнаваме. „За първи път проучването предоставя доказателства, че недостатъчната възстановителна фаза в конкретни области на мозъка води до девиантно поведение“, казват авторите на изследването.

Изглежда Безос лично е стигнал до тези изводи. Той акцентира върху вземането на по-малко, но по-качествени решения, вместо вземането на много, но не добре обмислени. Важните срещи, от типа на конференции, по време на които се изисква концентрация, той планира за преди обяд, . Според Безос важните и предизвикателни задачи е най-добре да бъдат свършени до 10 сутринта. По това време той може да се концентрира най-добре. „Защото в 5 следобед не мога да мисля така ефективно. Нека обсъдим нещата утре в 10 часа“, казва той.

Ако следваме тези правила в ежедневието, това може да повиши продуктивността ни и в същото време да ни помогне да намерим добър баланс.

Галерия | Сънят в снимки

Вижте 18 снимки

Прост начин да подобрим съня си

Вижте повече

Прост начин да подобрим съня си

Уморени ли сте? Е, не само вие: все повече хора не могат да спят. Сега учени откриват изумително прост начин да контролират смущенията в съня: витамин...