Кои са маите? Разшифровайте тайните на древната цивилизация

Цивилизация • •

Цивилизация, строяща пирамиди и царуваща над голяма част от Централна Америка, до момента, в който рухва внезапно. Но днес наследниците на маите поддържат живи много от традициите на своите предци – знак за устойчивостта на тяхната култура.

Скулптура на главата на войн, намерена в Храма на надписите в Паленке, Мексико. Паленке е една от най-големите и най-добре запазени пирамиди на маите....

Скулптура на главата на войн, намерена в Храма на надписите в Паленке, Мексико. Паленке е една от най-големите и най-добре запазени пирамиди на маите. Храмът е бил мавзолей на владетеля Кейинич Джанааб Пакал (Kʼinich Janaab Pakal), управлявал през VII век.

© GETTY IMAGES

Доказателствата за отдавна отминала цивилизация са навсякъде, но по-голямата част от тях са покрити с растителност, след като джунглата си възвръща земята. Но когато двама британско-американски изследователи претърсват полуостров Юкатан през 30-те и 40-те години на XIX век, те осъзнават, че тези мистериозни места са всъщност значими археологически съкровища.

Изоставени и запустели, функцията на тези обекти и артефакти - храмове, пирамиди, останки от изкуство и дори писменост, е неизвестна. Въпреки това, пише Джон Лойд Стивънс през 1841 г., всички те изглежда са дело на една и съща група хора.

„Кои са били тези раси, откъде са дошли или кои са били техните прародители, не се ангажирах да кажа, нито знаех“, признава той.

Въпросните руини са останките от маите - могъща мезоамериканска цивилизация, която някога владеела голяма част от Централна Америка - от Северен Белиз през Гватемала и Южно Мексико. Вече знаем много повече за великите достижения на тяхното общество – те били първите земеделци в региона и опитомили дивата природа, построили градове и усъвършенствали почти всеки аспект на тогавашната цивилизация.

Въпреки че техните потомци пазят не малко от традициите и познанията на предците си, днес много подробности за маите остават толкова мистериозни, колкото и преди векове, когато тайните им все още са скрити от очите ни.

Произходът на маите

Въпреки че произходът на културата на маите остава неясен, смята се, че тя се заражда между 7000 г. пр.н.е. и 2000 г. пр.н.е., когато ловци-събирачи изоставят своите номадски навици и създават по-постоянни селища. Последните анализи показват, че тези първи заселници идват от Южна Америка и вероятно донасят със себе си своята основна храна - царевицата, до 4000 г. пр. н. е. Отглеждането на царевица драматично променя траекторията на развитие на маите, буквално подготвяйки възхода на тяхното общество.

Репродукция на един от стенописите, покриващи стените на Храма на стенописите в Бонампак - археологически обект на маите в Чиапас, Мексико. Стенописит...

Репродукция на един от стенописите, покриващи стените на Храма на стенописите в Бонампак - археологически обект на маите в Чиапас, Мексико. Стенописите в трите стаи на сградата разказват истории за войни и празненства в древната империя.

© BRIDGEMAN IMAGES

Тези новодошли заселници не просто засажда царевица: те се научават да я правят годна за консумация от човека чрез никстамализация - процес, при който изсушената царевица се накисва, след което се готви в алкален разтвор, който омекотява зърната и ги прави по-смилаема. Маите ще продължат да култивират и други важни растителни храни като тиква, маниока и боб.

Изглежда, те се развиват успоредно със съседната цивилизация на олмеките, като същевременно обменят идеи с тях. Изследователите смятат, че това е моментът, когато маите възприемат ритуалните комплекси, които ги правят известни. Подобно на олмеките, маите се фокусират върху изграждането на градове около своите храмове. Този напредък в земеделието и градоустройството днес е известен като Предкласически период на маите (между 1500 и 200 г. пр.н.е.).

Докато маите развиват все повече обществото си, те поставят основите на сложни търговски мрежи, усъвършенствани техники на земеделие, напояване, пречистване на водата, водене на война, спорт, писменост и сложен календар. Техният календар включва три системи за датиране – една за боговете, една за всекидневния живот и трети астрономически календар, известен като Дългото броене. Началната точка на третия календар е поставена на легендарната дата на създаването на хората, съответстваща на 11 август 3114 г. пр.н.е. Календарът на дългото броене започна нов цикъл на 21 декември 2012 г., което пък създава мита, че светът ще свърши на тази дата.

Разцветът на цивилизацията на маите

По време на Класическия период (200-900 г.) цивилизацията на маите достига своя апогей. По това време те усъвършенстват своите пирамиди храмове и грандиозни сгради, които изглеждат като дворци, макар че не е ясно дали са използвани като елитни резиденции или са изпълнявали някаква друга функция.

Сред най-важните градове на маите са Паленке, Чичен Ица, Тикал, Копан и Калакмул. Но това не е империя. Тези градовете държави и местните владетели се лутат между мирното съжителство и борбата за контрол. Някои места, като Хоя де Серен, изглежда имали колективно управление вместо едноличен господар.

Архитектурата и изкуството на маите отразяват дълбоко вкоренени религиозни вярвания. Маите възприемат вярата K’uh и k’uhul, според която божествеността може да се открие във всички неща, дори и в неодушевените предмети. И царевицата има жизненоважна роля в тези вярвания: един от най-важните богове на маите е Хун Хунахпу - богът на царевицата. Според вярванията им най-напред божествата създават хората от кал, след това от дърво, а накрая от царевица.

Глинена статуетка на аристократка. Съхранява се в Националния музей по антропология в Мексико Сити, Мексико.

Глинена статуетка на аристократка. Съхранява се в Националния музей по антропология в Мексико Сити, Мексико.

© BRIDGEMAN IMAGES
Глинена статуетка на мъж в седяща поза, датирана от Късния класически период на цивилизацията на маите (ок. 600-900 г.).

Глинена статуетка на мъж в седяща поза, датирана от Късния класически период на цивилизацията на маите (ок. 600-900 г.).

© BRIDGEMAN IMAGES

Маите почитат своите богове с различни ритуали, включително с човешки жертвоприношения и кръвопролитие — обичаи, които пленяват съвременните представи. Изследователите смятат, че при спортът пиц, предшественик на футбола, губещите са принасяни в жертва в знак на признание към боговете на Слънцето и Луната, които според мита за сътворението на маите играят същата игра (от Попол Вух – епос на мезоамериканската култура).

Краят на цивилизацията на маите

Въпреки че някои северни градове продължават да процъфтяват, по-голямата част от центровете на маите започват да се разпадат през IX - X век. Войните между градовете зачестяват, търговията намалява, а смъртността се повишава.

Теориите за причините, довели до краха на цивилизацията им са различни. Една от тях твърди, че дългото засушаване, съчетано с усиленото земеделие, което води до унищожаването на горите, на които маите всъщност разчитали, довежда бедствието на прага им. Богати градски центрове внезапно са изоставени и запустяват, след като част от маите загиват, а други се разселват към по-плодородни планински земи на юг.

Тези от тях, които остават се изправят пред европейската колонизация, която започва през 1500 г. Когато Испания напълно завладява маите около 1524 г., повечето от най-важните им градове вече са изоставени.

Междувременно, новопристигналите испанци обръщат малко внимание на руините, разпръснати из колониите им, дори когато завземат земите на маите и налагат християнството на коренното население.

Преоткриване на маите

Едва през 1840 г. маите са „преоткрити“ от изследователи, заинтригувани от намеците за цивилизацията, която са оставили след себе си. Американският адвокат и дипломат Джон Лойд Стивънс и английският художник и архитект Фредерик Катъруд ръководят поредица от археологически експедиции в Централна Америка, по време на които картографират и документират обитаваните от маите места.

Въпреки че по това време съществуването на руини в района е известно, много европейци гледат на местните жители на Централна Америка като на примитивни и неинтелигентни. Стивънс и Катъруд искат да докажат, че грешат и да установят както стойността на откритията, така и самоличността на техните създатели.

Въпреки че са убедени в значимостта на тази култура, двамата изследователи се опитват да спечелят от намереното, като дори опитват да купят цели древни градове, които да транспортират до музей в Ню Йорк. Въпреки това, тяхната работа принуждава света да “види” цивилизацията на маите и да постави основите на бъдещи археологически открития.

Днес изследването на цивилизацията на маите е във възход, а съвременната археология вероятно е разкрила всичко - от руини до религиозни реликви в джунглата. Въпреки това, изследователите все още се опитват да открият повече за маите, за забележителния възход на тяхната цивилизация, както и за нейния мистериозен край.

Докато археологическите реликви може да са всичко, което е останало от миналото им, маите все още съществуват в настоящето. Повече от шест милиона техни потомци живеят в съвременна Централна Америка, където все още се говорят над 30 езика, произлизащи от езика на древните маи. Те поддържат живи и много земеделски, религиозни и земеделски традиции на предците си – безспорен знак за непреходността на тяхната култура, побеждаваща вековете и предизвикателствата на времето.

Пет древни народа, които са били новаторите на своето време

Вижте повече

Пет древни народа, които са били новаторите на своето време

Въпреки че писмените извори за тези култури са оскъдни, археологическите следи разкриват въздействието на техните постижения от Океания през Америка до Африка.