Кои са кюрдите?

Цивилизация

Най-голямата в света етническа група без своя държава се намира в един от най-нестабилните в политическо отношение региони.
Кюрдски войници (peshmerga) играят волейбол край Киркук. Кюрдските военни сили се бият срещу Ислямска държава, когато тя се опитва да завземе иракски...
Кюрдски войници (peshmerga) играят волейбол край Киркук. Кюрдските военни сили се бият срещу Ислямска държава, когато тя се опитва да завземе иракски градове през 2014 г. Снимка: Yuri Kozyrev, Nat Geo Image Collection

Галерия | Кои са кюрдите?

Вижте 5 снимки

 от Erin Blakemore, National Geographic

Ако не можете да посочите къде на картата се намира Кюрдистан, не се притеснявайте, не сте единствените: това не е суверенна държава. Но за кюрдите, които са етническа група от близо 30 милиона души, тя е съвсем реална. Сгушен между границите на Турция, Армения, Иран, Ирак и Сирия, Кюрдистан е един от най-нестабилните региони на света, а народът му е най-голямата група в света без собствена държава.

Кюрдите са местно население в Близкия изток, но учените и самите кюрди имат друго мнение са произхода си. Не и всички изповядват една религия: макар повечето от тях да са сунитски мюсюлмани сред кюрдите се срещат и други вероизповедания.

Ясни са единствено етническата идентичност и общият език, които  възникват някъде през Средновековието. Оттогава кюрдите са изиграли важна роля в историята на днешен Иран, Ирак, Сирия и Турция.

Но ако някога са били процъфтяващи и с влияние в региона, кюрдите загубили земите си, когато Османската империя завзела по-голямата част от териториите им през 1500-те. Победата над империята през Първата Световна война също нанесла удар на кюрдите. Според Севърския договор от 1920 г., който слага край на Османската империя, Съюзниците планирали да направят Кюрдистан автономен, но договорът така и не бил ратифициран.

Турция провела нови преговори със Съюзниците, но Лозанският договор от 1923 г. не включвал самостоятелен Кюрдистан. Оттогава кюрдите са се опитвали много пъти да основат своя държава, но напразно.

В продължение на десетилетия иракските кюрди търпели раздори и кръвопролития. По време на войната между Иран и Ирак през 1980-те Ирак нападнал кюрдски граждани с химически оръжия и организираното тогава въстание било жестоко потушено. Били убити десетки хиляди кюрди, а стотици хиляди били принудени да избягат.

По време на войната в Персийския залив през 1990-1991 г. над 1,5 милиона кюрди избягали в Турция. В отговор на това Турция затворила границите си, а кюрдските бежанци били захвърлени на произвола на съдбата докато коалиционните сили не създали безопасно убежище за тях. След като Обеднинените нации гарантирали защитата на кюрдите Ирак разрешили на Регионалното правителство на Кюрдистан да управлява част от страната. Като трета по големина етническа група в Иран кюрдите първоначално подкрепяли Ислямската република. Но кюрдските въстания от 1980-те и 1990-те били последвани от репресии от страна на държавата. Днес кюрдите в границие на Иран се чувстват „лишени от права и изключени“, казва изследователят Шахрам Акбарзадех.

В Турция кюрдите са най-голямото етническо малцинство, но срещу тях непрекъснато има репресии включително и забрана на кюрдския език. В отговор крайно сепаратисткото кюрдско движение все още има сблъсъци с турската армия. По време на кюрдско-турския конфликт от 1984-1999 г. са избити над 40 000 души, по-голямата част кюрдски граждани. Борбата на Турция да подчини кюрдските бойци прелива и в Сирия, където кюрдите са най-голямото етническо малцинство. Малцинствената група отдавна е изправена пред потисничество тук, но по време на гражданската война те успяват да завземат голяма част от северните територии на страната. Наскоро Турция заплаши да нападне кюрдските сепаратисти в границите на Сирия, но САЩ се намесиха и установиха зона на безопасност, която изтласка кюрдите по-назад в Сирия.

Ще спадне ли напрежението или този ход просто ще сложи началото на пореден конфликт между турската държава и кюрдите, които нямат своя държава? Единственото, което изглежда сигурно е, че кюрдите продължават да се борят за своя собствена страна.