Кой неочакван вид използва най-гениалната маскировка в света на безгръбначните?

Природа

И призът за “Най-добра мимикрия” отива при гъсеницата на Hemeroplanes triptolemus за майсторското ѝ превъплъщаване в образа на отровна змия.

Гъсеница на сфинксовия молец (Hemeroplanes triptolemus).

Гъсеница на сфинксовия молец (Hemeroplanes triptolemus).

Родом от тропическите гори на Амазонка, тази гъсеница, имитираща змия, в крайна сметка завършва своята метаморфоза като доста невзрачен молец (сфинксов молец) от семейство Sphingidae. Но в своя стадий на ларва, тя използва удивителна тактика, която ѝ помага да оцелее. А се нуждае от такава, тъй като без добра защитна система, гъсеницата на сфинксовия молец представлява изключително питателен деликатес, презентиран върху легло от листни зеленчуци за хищниците на джунглата.

Женски молец Hemeroplanes triptolemus.Вляво: снимка от страната на корема.Вдясно: снимка от страната на гърба.

Женски молец Hemeroplanes triptolemus.

Вляво: снимка от страната на корема.

Вдясно: снимка от страната на гърба.

За да избегне тази злочеста съдба, ларвата на молеца разширява долните части на тялото си, за да имитира главата на змията с черните ѝ очи, с отблясъците на светлината в тях и дори с отраженията в тях.

Това обаче не е лесен подвиг. Гъсеницата започва своята защитна маневра, като се изопва назад и усуква тялото си, за да разкрие скритите нюанси на жълто, бяло и черно по корема си. След това вдишва въздух през малки дупки от двете си страни и го "издухва" към предната част на тялото си. Когато единият ѝ край се надуе, гъсеницата добива лице досущ като на отровна змия с големи диамантени черни очи.

Ако „смъртоносният“ (и доста скъп по отношение на използваната енергията) костюм не е достатъчен, за да възпре хищник, например гущер или птица, гъсеницата може също да “нападне” като змия, за да засили ефекта. Разбира се, ударът ѝ е съвършено безобиден.

Въпреки че подобен вид мимикрия не е необичаен сред животните, змийското лице, което имитира тази гъсеница, всъщност се "образува" в същата част на тялото, където се намира и истинското ѝ лице, пише Earthly Mission.

„Целта на тази защита е сплашване на нападател, който би избягал (или излетял), вместо да рискува смъртоносна среща със змия”, обяснява биологът д-р Томас Хоси. “Но вероятно тактиката за отклоняване на вниманието не сработва всеки път добре, тъй като гъсеницата не би оцелява, ако някоя част от тялото ѝ бъде пронизана или откъсната от хищникът.”

Въпреки това, този молец изглежда побеждава всички останали представители на животинското царство в категория “Най-добър костюм на змия”.