Когато Марс е тук, на Земята...

Цивилизация Наука

В пълна изолация и в изпотени скафандри шестима „астронавти“ тестваха на Земята как ще могат да живеят и работят на Марс
Членове на екипажа в модула на станция Кеплер, временна база за симулирана мисия на Марс, наречена AMADEE-18

ОТ MICHAEL GRESHKO, National Geographi...
Членове на екипажа в модула на станция Кеплер, временна база за симулирана мисия на Марс, наречена AMADEE-18 ОТ MICHAEL GRESHKO, National Geographic СНИМКИ: FLORIAN VOGGENEDER

Галерия | Когато Марс е тук, на Земята...

Вижте 7 снимки

В един обикновен ден можете да откриете Картик Кумар в град Делфт в Холандия, където завършва докторската си дисертация по аерокосмическо инженерство в University of Technology или изпипва детайлите по стартирането на своя фирма. Но през февруари 2018 г. Кумар е на повърхността... на Марс.

Галерия | Защо досега на Марс не е стъпил човек

Вижте 14 снимки

Е, почти. След интензивна подготовка той е един от шестимата тъй наречени „астронавти-заместители“, които доброволно се включват в едномесечно симулирано пребиваване на Червената планета, наречена AMADEE-18. Главната цел на проекта е да тества оборудването, процедурите, психическите и физически предизвикателства, пред които биха могли да се изправят астронавтите по време на истинска бъдеща мисия на Марс.

Колкото повече слаби страни бъдат открити, толкова по-добре. Провалът на Земята не е нищо в сравнение с този на Марс – замръзнала пустиня с въздух, който не може да се диша заради токсичен прах. Дори най-малката грешка там може да бъде смъртоносна.

Застанал в пустините на Оман, облечен в 99-килограмов сребърен костюм, който проблясва на слънцето, Кумар установява, че екзоскелетът на костюма му е притъпил сетивата. Не може да чуе нищо, но радиото пращи в слушалките му, а потта се стича по тялото му. Там, отвъд стъклената извивка на шлема, се простират километри отблъскващ червен прах. За момент Кумар се чувства, сякаш е прескочил отвъд времето и пространството.

Галерия | ЩЕ СЕ РАЗБОЛЕЯТ ЛИ ХОРАТА ПРИ ПОЛЕТИТЕ ДО...

Вижте 8 снимки

„Това са наистина странни усещания – казва той. – Сетивата ви са притъпени, мислите ви са притъпени – чувствате се като на Марс.“

Австрийският фотограф Флориан Вогенедер също участва в мисията, като част от екипа на AMADEE-18, за да може да документира постигнатото.

От 1997 г. частна група, наречена Австрийски космически форум, или на кратко OeWF, организира 12 подобни „мисии на Марс“ по целия свят, като най-високата надморска височина, на която са били, е в австрийските ледени пещери. Участниците редовно публикуват научни статии. Наблюдателите от НАСА и Европейската космическа агенция следят резултатите.

Мощна пясъчна буря промени повърхността на Марс

Вижте повече

Мощна пясъчна буря промени повърхността на Марс

Ново видео на НАСА показа удивителната промяна на Марс, настъпила на повърхността на планетата, заради все още бушуващата пясъчна буря, съобщава "Дейли мейл".

Истинското пътуване до Марс ще отнеме девет месеца в открития Космос, а мисията AMADEE-18 излетя от Мюнхен до Мaскат, столицата на Оман. Оттам чартърен самолет „стовари“ екипажа в южната област Дофар в Оман. Когато излязоха от автобусите на станция Кеплер, тяхната временна база, те се оказаха единствените хора на километри оттук.

Условията - от изолацията до червения пясък наоколо - допринасят за това, което OeWF нарича „точност на мисията“, или колко е реална симулацията. Трислойният екзоскелет се стреми към абсолютна точност, наподобяващ скафандър. Обличането може да отнеме до три часа, а събличането до един час. Въпреки вентилационната му система, е възможно да се изпотявате толкова много, че да изпиете почти 2 литра вода и да не се налага нито веднъж да отидете до тоалетна.

Галерия | Могат ли хората да имат бебета на Марс?...

Вижте 8 снимки

Всички тези симулирани неудобства дават прогнози за евентуалните костюми за Марс. В по-ранна мисия на AMADEE екипажът чул „астронавт-заместител“ на терена, който мърморел по радиото. На носа му се били събрали капки пот, но тъй като носел шлем, нямало как да ги изтрие. Това довело до нововъведенията на OeWF: лента велкро абсорбира потта от вътрешната стена на шлема.

През октомври 2020 г. шестимата „астронавти-заместители“ на OeWF ще прекарат четири седмици в пустинята Негев в Израел. Екипът на мисията дори обмисля как да се случи отделянето им от екипа по поддръжка, за да направят изолацията още по-екстремална и по-реалистична.

70% шанс Илон Мъск да лети до Марс

Вижте повече

70% шанс Илон Мъск да лети до Марс

Илон Мъск твърди, че шансът му да лети до Марс е голям

„Първият човек, който ще стъпи на Марс, вече е роден – казва „астронавтът-заместител“ на AMADEE-18 Джао Лоусада. – Ако трябва да им кажа нещо, то е да си спомнят всички усилия, които трябваше да направим тук и да не приемат нещата за даденост, но и да се забавляват. Това е едно от най-големите постижения, които можем да постигнем в живота си.“