„Когато Луната снизхожда“

Пулсът на времето

По книжарниците излезе Когато Луната снизхожда“ от американската авторка от афганистански произход Надя Хашими.

Хашими е автор на Перлата, която се освободи от черупката си“, която ѝ спечели наградата на „GoodReads“ за най-добър дебют през 2014 г. – драматичен разказ за две афганистански жени, разделени във времето, но ограничени във всяко свое действие в борбата си за свобода.

В новата ѝ книга централна фигура е Ферейба, която макар и да е омъжена в уреден брак, обича съпруга си. Но щастливият ѝ живот се преобръща из основи, когато страната ѝ е погълната в огньовете на война и талибаните се изкачват на власт. Принудена да избяга с трите си деца, Ферейба се отправя към сестра си в Лондон.

Бягството към спасението се превръща в опасно пътешествие. А когато най-големият син на Ферейба, Салим, е откъснат от семейството си, разделени, те преминават граница след граница с надеждата някой ден да се съберат отново.

Разказана в две гледни точки – на Ферейба и на сина ѝ Салим – Когато Луната снизхожда“ е изящна история за търсенето на дом и страха, че няма да го намериш, за скръбта на стария свят и болката на новия.