Книгите, които ни вдъхновяват да пътешестваме

Пулсът на времето

Стилните енциклопедии и справочници за пътешествия са книгите, които ни карат да пътуваме. Красивите илюстрации ни понасят мислено към някой отдалечен остров в Гърция или на висок връх в Хималаите. Богатата фактология и описанията ни примамва да почувстваме дадена топ дестинация и да мечтаем да я посетим. Информацията за исторически и географски забележителности винаги е достъпно и интерактивно поднесена и тези книги ни служат като извор на знания.

последните месеци особено популярна тема както за пътешествие, така и сред новопоявилите се енциклопедии е Япония – заради провеждането на Олимпийските игри в Токио. „Япония – Векът на Дзен“ е една изключително ценна книга, написана от специалиста по японска култура и език – Братислав Иванов. В нея той разглежда дзен в контекста на индийския, китайския и японския будизъм. Дзен е школа в източноазиатската Махаяна с акцент върху медитацията. Преданието разказва, че началото му поставя Буда при една от проповедите си. Терминът дзен е японският прочит на китайския йероглиф за „медитация“. В книгата си авторът се фокусира не само върху утвърждаването на школата в Япония, но и върху изместването на еклектичния дзен, съдържащ елементи от ритуалната практика на Шиндай и Шингон от т.нар. чист дзен.

През 2021 г. излиза новата му книга „История на японската култура“, която обхваща периода от 14 500 г. пр.н.е. до наши дни – от праисторията до съвременната култура, включвайки развитието на литературата, изкуството и философските течения. По обхват и синтезиране на необичайно голяма база факти и имена това издание по богатство наистина е от ранга на най-добрите енциклопедии за Страната на изгряващото слънце.

Гръцко синьо“ от Анита Димитрова пък ни обръща към страната, в която за първи път е запален олимпийският огън. Авторката прекосява цяла Гърция, събирайки най-различни вълнуващи пейзажи, впечатления и изводи. Книгата ще ви разкаже нейния поглед на журналист и кинокритик към предимствата и недостатъците на туризма в тази страна. От нея ще научите всичко за плажовете, островите, подходящите места за почивка с деца. Включени са общо 32 дестинации и 250 цветни фотографии. В този „Не съвсем пътеводител“, както го нарича тя, ще прочетете и за вендети, тюлени, политически убийства, вулкани и земетресения, котки и корабокрушения, така че другия път, когато посетите познатата съседка, ще се впечатлите от нея все едно за първи път.

Интересни места можем да открием навсякъде по света, а когато опознаем страната си, разбираме, че тук те са не по-малко. В книгата си Мистичните пътеки на България Ирена Григорова ни повежда към 50 чудотворни места, повече или по-малко популярни, с лечебна сила и забулени в мистерия. Ще прочетете и истории на преживели чудодейната сила на древните светилища, манастири, скални църкви, пещери, икони и други. Като типично справочно издание „Мистичните пътеки на България“ съдържа и карта с обяснения към съответните места: как най-лесно и бързо да стигнем до тях.

Към историческите ни корени пък ни водят справочници като 50-те най-загадъчни места в България, сред които ще откриете и любими дестинации за пътешествия, като: Каменната гора „Побитите камъни“, Белоградчишките скали, Крушунските водопади, Дяволския мост и много други.Един от любопитните факти в книгата са останките от неандерталци по българските земи, открити в пещера Козарника. Те са едни от най-древните артефакти, датиращи от около 150 хиляди години.

Със сигурност българските села пазят духа на предците ни и са едно от най-привлекателните дестинации за пътешествия от чужденци и нашенци. В „Села и туризъм“ от Анна Пелова, Гавраил Гавраилов, Михаил Михов ще се запознаете с 34 тях, разположени в различни туристически региони, както и с понятия като „почвотерапия“, „селски мол“ и други. Книгата е разделена на няколко части. Първата е посветена на традициите и обичаите в туризма, произхода на българите и на ритуалите, а следващата – на различните села, легендите, свързани с тях, любопитни факти, ценни съвети за пътувания. Накрая са публикувани шест истории за пътешествия. Представата за всичко написано е обогатена с над 160 качествени професионални фотографии.

И ако селският туризъм ни привлича с топлото гостоприемство, традиции, уют и „дъх на старо вино“, то столицата е пресечна точка на новото, модерното, градската култура. В 101 отбивки в София“ Иван Михалев ни запознава с всички познати и непознати тайнства на града. Авторът разглежда актуални места, случки и личности и не се фокусира върху миналото, както други изследователи. Ето защо книгата му има статут на съвременен наръчник на градския човек.

Ако пък метафорично желаете да пътешествате във времето, то горещо препоръчваме една от най-добрите енциклопедии за тази цел „300 неща, които трябва да знаем за Историята на България“. Тя включва най-важното от праисторията до Втората световна война, подкрепено с илюстрации. Този кратък исторически атлас служи и като помагало за учениците. Едни от темите в енциклопедията са: цивилизацията на траките, прабългарите и славяните, бит и култура на българите, Българско средновековие, Възраждане, борбата за независима българска църква, военното изкуство, религията, както и селското стопанство и вярата в ежедневието на българина. Подробно са разгледани и политическите събития: войните за национално обединение, Съединението на България, убийството на Александър Стамболийски, управлението на Стефан Стамболов, смъртта на цар Борис III, граждански конфликти и много други ключови събития от нашата история. Съдържа общо 300 статии, най-важните факти, придружени от подробни илюстрации, с които ще си осигурите едно незаменимо културно-историческо пътешествие във времето.