Климатична промяна - 7 неща, които трябва да знаете

Природа Околна среда

Нуждаем се от енергия – храна, гориво, електричество, – за да водим модерния си начин на живот. Милиарди хора се нуждаят от още енергия. Но това как се сдобиваме с нея, променя Земята по начини, които застрашават всички ни.

Галерия | Климатична промяна - 7 неща, които трябва да...

Вижте 5 снимки

Можем ли да намерим по-добър вариант? Климатичната промяна не е измама или научна конспирация, а огромно предизвикателство. Ето ги фактите.

1 Светът се затопля

Жегата през 2016 г. счупи историческия рекорд от 2015 г., който пък счупи този от 2014 г. Миналогодишната средна глобална температура на повърхността на планетата, компилирана от измервания, направени от хиляди метеорологични станции, шамандури и кораби, беше с 0,94ºС по-висока от средната за XX в. Сателитите, изследващи атмосферата, също са документирали ясна тенденция към затопляне.

2 Причината сме ние

Ел Ниньо допринесе за жегата, като временно освободи топлина от Тихия океан. Но нито една естествена причина не обяснява полувековната тенденция към затопляне. Топлината от Слънцето варира циклично нагоре и надолу на всеки 11 години; вулканичните изригвания спорадично охлаждат планетата. Междувременно човешките емисии на парникови газове образуват все по-плътно покривало, което задържа жегата.

3 Да, сигурни сме

Над 9 от 10 климатолози са съгласни, че въглеродните емисии причиняват глобално затопляне. Знаем за парниковия ефект от началото на XIX в. През 1896 г. шведският физик Сванте Арениус дори предрекъл, че въглеродният диоксид от изгарянето на въглища ще затопли планетата. Той смятал това за нещо добро – а все още се спори доколко ще е лошо. Но то е реално и е опасно. 

4 Ледът се топи бързо

Миналото лято круизният лайнер „Кристъл Серенити“ преплава през освободения от ледовете Северозападен морски път. Дни след преминаването му изследователи край о-в Крал Уилям откриха отдавна изгубения корпус на британския кораб „Терър“ от последната експедиция на Джон Франклин, който попаднал в капан сред ледовете през 1846 г., докато търсел Северозападния път.

Арктика се е затоплила драматично и леденото й покритие е изтъняло и се е свило. Тази загуба ускорява затоплянето, тъй като слънчевата светлина бива абсорбирана от тъмния океан, вместо да се отразява в Космоса от леда. Топящият се морски лед не повишава нивото на океаните – той и без друго се намира във водата, но топящият се лед на сушата го прави.

 Голямата заплаха са ледените шапки, покриващи Гренландия и Антарктика. В тях има достатъчно лед, за да повдигнат морското равнище с над 70 м – и те вече започват да поддават. Когато Земята била само малко по-топла от сега – преди 125 000 години, те изглежда намалели доста – морското равнище било с 6–9 м по-високо. Подобно повишение днес би заляло крайбрежните градове.

5 Екстремни атмосферни условия

Времето в наши дни е хазарт, при който климатичната промяна хвърля заровете. Тя не причинява конкретни суши или бури, но прави тези събития повече или по-малко вероятни – а в случая с горещите вълни, много по-вероятни. Необичайната гореща вълна, която причини смъртта на около 70 000 души в Европа през 2003 г., би трябвало да е събитие, настъпващо веднъж на 500 години; според изследване, публикувано миналата година, на сегашния етап на глобално затопляне тя се превърна в събитие, случващо се на всеки 40 години. Същото изследване установило, че само в Париж климатичната промяна е отговорна за 506 допълнителни смъртни случая през 2003 г.

 Там, където липсва дъжд, сушите се задълбочават. Там, където пада дъжд или сняг, е по-вероятно да се стигне до крайности; спомнете си за наводненията от 2016 г. в Париж или Хюстън. Как климатът може да промени ураганите и други тропически циклони, не е съвсем сигурно. Но поради затоплянето на океаните – енергийният източник на ураганите – е вероятно те да станат по-интензивни, макар и не толкова чести.

6 Дивите животни вече страдат

Климатичната промяна предвещава проблеми за много повече същества от емблематичните за Арктика бели мечки. През 2016 г. учените обявиха, че последният екземпляр от вида Melomys rubicola – плъхоподобен гризач, който обитаваше един нисък остров в австралийския пролив Торес, е изчезнал – жертва на сили, включващи и покачването на морското равнище. Това се смята за първия документиран случай на бозайник, чието изчезване се дължи на климатичната промяна.

 Повишаващите се температури потискат някои растителни и животински популации, като изтласкват видовете към полюсите и променят миграциите и поведението им. Пингвините на Адели на антарктическия полуостров са намалели стремително. Арктическата крайбрежна птица голям брегобегач също намалява. Загубата на ледове принуждава хиляди моржове да излизат на сушата в Аляска.

Цели региони се трансформират: алпийските екосистеми от Скалистите планини до Швейцарските Алпи биват изтласквани от върховете. 

 7 Можем да направим нещо по въпроса

Свободните пазари често са хвалени заради ефективните си резултати. В тази епоха на свързаност съществува нещо като свободен пазар на идеи. Така че запитайте се: ако климатичната промяна не беше сериозна опасност, дали 195 държави биха подписали Парижкото споразумение от декември 2015 г., ангажирайки се да опитат да задържат затоплянето под 2°C?

Макар и засенчено от заплахата на новата администрация на САЩ да се оттегли от него, споразумението е обнадеждаващ знак.

 В САЩ производството на соларна енергия днес ангажира повече хора, отколкото въглищата, нефтът и газът, взети заедно. Преходът от изкопаеми горива е все още в началото си. Всяко дребно нещо е от значение: според проучване от 2016 г. всеки тон СО2, който изпускаме, разтопява 3 кв.м арктически лед, което означава, че средностатистическият американец разтапя 49 кв.м годишно. Всяка енергоспестяваща сграда, бракуван автомобил с голям разход на гориво и хектар запазена гора помагат. Но нищо от това няма да е от особена полза, ако светът не премине скоро на беземисионни енергийни източници.

Април 2017

Вижте повече

Април 2017