Китовете скърбят за мъртвите си като нас

Природа Наука

Седем вида морски бозайници не се отделят от мъртвото тяло на приятел или роднина, сочи ново проучване.
Майка косатка носи мъртвото си новородено. Няколко вида китове показват знаци, че тъгуват. 
Снимка: Робин У. Бейрд, Cascadia Research
Майка косатка носи мъртвото си новородено. Няколко вида китове показват знаци, че тъгуват. Снимка: Робин У. Бейрд, Cascadia Research

Интелигентни и често общителни, китовете изграждат тесни връзки помежду си. Сега е ясно, че тези връзки може да са по-силни от смъртта.

Повече от шест вида морски бозайници не се отделят от мъртвото тяло на свой другар или роднина, установяват учените. Най-вероятното обяснение защо животните остават до телата е, че тъгуват. „Те скърбят“, казва съавторът на проучването Мелиса Регенте, биолог в Университета в Милано-Бикока, Италия. „Те изпитват болка и стрес. Знаят, че нещо не е наред“.

Япония започва търговски лов на китове

Вижте повече

Япония започва търговски лов на китове

Япония е решила да се оттегли от Международната китоловна комисия(IWC), която забранява ловуването на китове за търговски цели от 1986 г.

Учените откриват, че все по-голям брой животински видове - от жирафи до шимпназета - биват покосявани от скръбта. Слоновете например се връщат многократно при тялото на мъртвия си другар.

Подобни открития ни помагат да си отговорим на въпроса дали животните изпитват емоции – и ако е така, как би трябвало това да повлияе на отношението ни към другите същества.

Галерия | Гърбатите китове се завръщат

Вижте 9 снимки