Къде зимуват кайрите?

Природа Околна среда Наука

Тъпоклюните кайри прекарват осем месеца от годината в открито море, но досега беше загадка къде отиват всяка зима.

Галерия | Къде зимуват кайрите?

Вижте 3 снимки

Какво прави тези малки птички така издръжливи? За начало техните черни, бели и оранжеви пера са изцяло водоустойчиви. Освен това малките се каляват отрано, като прекарват изумително много време в морето: новооперените може да прекарат до две години по вълните, преди да стъпят на суша.

Вижте още: Кайрите идват

 

Тъпоклюните кайри (Fratercula arctica) са добре приспособени за живот в морето. Те дори могат да пият морска вода и да изхвърлят излишната сол чрез жлези, разположени в ноздрите им, казва Стив Крес, основател на проекта „Кайри“ на Националното общество Одюбон. „Ако не трябваше да снасят яйца, те вероятно изобщо нямаше да се връщат на брега“, добавя той.От четиридесет години насам всеки август Крес наблюдава как кайрите на остров Мейн се отправят към морето и не се връщат до следващия април. Доскоро никой не знаеше къде отиват птиците, след като напуснат брега.

През 2009 г. Крес се опитва да оборудва птиците с геолокатори,  „но първото поколение от тези устройства бяха всъщност малко големи и кайрите не се държаха нормално на сушата“, казва той.  Сега екипът му е прикрепил нови, по-компактни устройства на 19 кайри, които се върнаха на остров Мейн миналата пролет.

Ето и отговора на загадката: изглежда миграцията им се състои от две дестинации: първо се отправят на север към богатите на риба води на Канадския залив Сейнт Лоурънс, после тръгват на югоизток и прекарват останалата част от зимата в откритrя океан на около 320 километра от Кейп Код. Известна още като „кораловите каньони“, тази подводна планинска верига, която върви успоредно на Нова Англия, приютява огромно биоразнообразие.

Според Международния съюз за опазване на природата, тъпоклюните кайри са застрашен от изчезване вид, отчасти защото климатичните промени влияят на плячката им.

Подобни материали

Кайрите идват