Как в “Йосемити” пролетта идва с пламтящ огнепад?

Природа

Веднъж годишно през гранитните скали на Национален парк “Йосемити” в Калифорния потича пламтящ огнепад, който отбелязва края на зимата.

Огненият водопад (Horsetail Fall) е едно от най-невероятните зрелища в Национален парк “Йосемити” в Калифорния. В края на зимата, когато всички необхо...

Огненият водопад (Horsetail Fall) е едно от най-невероятните зрелища в Национален парк “Йосемити” в Калифорния. В края на зимата, когато всички необходими условия са изпълнени, залязващото слънце “оцветява” падащата вода в оранжево и червено.

© Източник: iStock

Национален парк “Йосемити” в Калифорния има разнообразна екосистема, изпълнена със стотици растителни видове, древни гигантски секвои, дълбоки долини и зрелищни природни чудеса. Но паркът е известен преди всичко със своите над 25 водопада, изливащи се от огромните гранитни блокове. А сред тях се откроява един, който веднъж годишно се превръща в пламтящ огнепад.

Захранван от голямото количество топящ се сняг, сезонният водопад (Horsetail Fall), се спуска към долината от върха на източния ръб на Ел Капитан (El Capitan) в два потока от около 470 м височина.

Зрелищният природен феномен се случва в края на зимата, когато при ясно време последните светлини на залязващото слънце оцветяват водата, излизаща от каньона, в цветовете на светещи потоци лава.

Тази вечерна светлинна феерия продължава само десетина минути, но за да се случи изобщо, е нужно да бъдат изпълнени различни условия. Преди всичко, през зимата трябва е паднало достатъчно количество сняг. След това, температурата трябва да се повиши достатъчно, за да може да го разтопи. А за да се види “огънят” небето трябва е безоблачно, така че да позволи на слънчевата светлина да освети под определен ъгъл падащата вода.

И макар че не всяка година огнепадът може да бъде видян, той става все по-популярен. Тази популярност обаче ежегодно води със себе си големи маси от хора, които се надяват да станат свидетели на красивите вечерни каскади от течен “огън”. За съжаление, това оказва негативно влияния върху чувствителната местна растителност и принуждава служителите на парка да ограничават достъпа до някои от най-добрите места за наблюдение на природния феномен.