Къде по света да пътуваме през септември?

Цивилизация • •

Септември бележи началото на нов сезон и заедно с това нова поредица от дестинации, заслужаващи вашето внимание. Ето пет от най-интересните за разглеждане.

Сухият сезон през есента е идеален за наблюдение на антилопи спрингбок в Националния парк “Етоша”, Намибия, заедно с други животни.

Сухият сезон през есента е идеален за наблюдение на антилопи спрингбок в Националния парк “Етоша”, Намибия, заедно с други животни.

© ECOPIC, GETTY IMAGES

Има ли по-добър месец да почувствате прилив на пътешественически дух от септември? С отслабването на летните ваканционни вълнения Европа се връща към бизнеса, докато сезонът на прибиране на реколтата носи набор от звездни продукти на масите на ресторантите на континента - от млади вина до маслини, гръцки смокини, британски ябълки, испански бадеми и много други.

Смяната на сезона е и сигнал за нови начинания и нови приключения - може би пътуване, по време на което да опитате нещо ново, да подобрите умение или просто да се отдадете на творческо любопитство. От курсове по медитация до уроци по готварство, по-целенасочените пътувания могат да се възобновят, след като летният плажен сезон приключи.

От друга страна дивата природа предлага някои звездни зрелища, на които може да станете свидетели - от едрия дивеч, който се събира около водопои през сухия сезон в Африка до наблюдение на костенурки в Коста Рика или гледане на гърбати китове, сини китове и стада косатки, които преследват морски лъвове по Калифорния бряг. Ето нашия избор на дестинации за пътуване през септември.

1. Германия

Въпреки името си, Октоберфест всъщност започва през септември. Могъщият фестивал на бирата в Мюнхен обикновено започва шумно в средата на месеца (тази година ще се проведе от 16 септември до 3 октомври) с фолклорен парад от 9000 участници, който носи цветовете на местните фермери, пивоварни и къщи за бира. Следва Парада на ловеца, който ще обяви баровете за официално отворени. На 34 шатри ще се продава всяка възможна итерация на немска бира, често придружено с местна храна, която да опитате - от алпийски сирена и стриди от Северно море до обилни закуски, вегански ястия и всякакъв вид колбаси. Любителите на виното също ще се почувстват обгрижени, но си струва да се отбележи, че септември е и сезонът на гроздобера, а винената страна на Германия оживява с дегустации, обиколки и кулинарни събития.

Съвет за отговорно пътуване: Лесно е да стигнете до Мюнхен с влак. Най-бързият маршрут от Лондон, с прекачване в Париж, отнема малко повече от девет часа. Тук ще намерите повече информация.

Октоберфест (Oktoberfest) е един от най-големите фестивали в света, с над шест милиона празнуващи, които се присъединяват към празненствата всяка годи...

Октоберфест (Oktoberfest) е един от най-големите фестивали в света, с над шест милиона празнуващи, които се присъединяват към празненствата всяка година.

© NIKADA, GETTY IMAGES

2. Словения

Това е последната покана за туризъм в Алпите, където сезонът на пешеходните разходки приключва през есента, тъй като времето ограничава достъпа до планината. Септември е впечатляващ месец за престой на високо, тъй като остава топъл, сух и слънчев, докато дърветата изнасят огнения си спектакъл. Юлийските Алпи в Словения, в източния край на планинската верига, назъбени варовикови върхове, предлагат непрекъснато разширяваща се гама от маркирани туристически маршрути. В сърцето на планината, високият 2864 м връх Триглав е най-високият връх на Словения, извисяващ се над красивите ледникови езера Бохин и Блед. Пешеходната пътека “Юлиана” (Juliana Hiking Trail) е наскоро картографирана мрежа от пътеки през 270 км от Северозападна Словения, преминаваща в Националния парк “Триглав” и пресичайки някои от най-зрелищните алпийски терени в страната в 16 участъка, всеки около 17,5 км.

Съвет за отговорно пътуване: За да намерите най-екологичните домакини и къмпинги, консултирайте се със списъците на Зелената схема на словенския туризъм.

3. Корнуол, Великобритания

Септември е чудесно време за посещение на Корнуол, когато температурите на морето са най-високи, а градове като Сейнт Айвс и Падстоу са освободени от задръстванията и летните тълпи, а плажовете са далеч по-малко натоварени. В продължение на две седмици всеки септември Сейнт Айвс празнува изкуствата с кинофестивал, художествени изложби и концерти – от фолклор през класика до рок – както и беседи и разходки с екскурзовод в и около града, обхващащи всичко - от местна история до мегалитни гробници и Таланд Хаус на Вирджиния Улф. Септември е и времето на Heritage Open Days (8-17 септември), когато забележителни сгради в цялата страна, които обикновено са затворени за обществеността, отварят вратите си за посещения. А в Корнуол има някои забележителни адреси.

Съвет за отговорно пътуване: Оставете колата и изследвайте с велосипед. Корнуол има нарастващ брой крайбрежни и селски велосипедни пътеки, свързващи многобройните райони с изключителна природна красота. Най-новата пътека, открита през 2021 г.: West Kernow Way е 230-километров кръгов маршрут, който започва в Пензанс и обхваща забележителни места като Land’s End, St Michaels Mount и Lizard Point.

4. Сицилия

Най-южният остров на Италия посреща тълпи от плажуващи, отваряйки се за тези, които търсят още малко слънце в края на сезона, в съчетание с оживена градска почивка. Столицата Палермо се съживява, когато жителите се завръщат от крайбрежните курорти и най-добрата реколта на острова започват да си проправя път към масите на ресторантите, включително пресни смокини, шамфъстък, бадеми и гъби. Септемврийските температури правят екскурзията до Етна по-осъществима, докато билетите за фериботи до вулканичните Еолийски острови стават по-достъпни. Също така септември е чудесно време да разгледате малко известната хълмиста местност на острова.

Съвет за отговорно пътуване: През последните години средновековните села на хълмовете във вътрешността на Сицилия са изоставени от младежи, търсещи работа по крайбрежието и на континента. Можете да подкрепите тези затруднени селски икономики и да разгледате невероятна природа, докато се разхождате по Via Magna Francigena. Този маршрут минава през средата на острова от Тиренско море в Палермо до средиземноморския град Агридженто, с предлагайки нарастваща мрежа от хотели, хостели и квартири по пътя.

5. Намибия

Сухият сезон в Намибия (юни до октомври) е подходящо време да видите обитаващите пустинята слонове в северната част на Дамараленд, които иначе са някак невидими на фона на необятността на лилаво-червените хълмове Инселберг. Но тъй като животните се събират в намаляващите речни системи и извори, могат да бъдат видени. С повишаването на температурите се срещат и други животни, събиращи се около пресъхващи водоеми, включително жирафи, носорози, хиени и понякога леопарди. Топлите, слънчеви дни, когато кобалтово синьото небе контрастира с оранжевите пясъчни дюни, и ясните, осеяни със звезди нощи, помагат на пътешествениците да оценят сухия сезон на Намибия.

Походи в пустинята и къмпинг под звездите на бюджетно сафари в Намибия

Вижте повече

Походи в пустинята и къмпинг под звездите на бюджетно сафари в Намибия

Спете под звездите до пълните с диви животни водоеми на Националния парк “Етоша” в Намибия, опъвайки палатка там, където кинематографичните пясъчни дюни срещат открити равнини.

Съвет за отговорно пътуване: Откажете се от автомобила в полза на обиколки с електрически велосипеди, предлагани в избрани места за отсядане. Или се насочете към Grootberg, първото място за настаняване, което е собственост и се управлява изцяло от местната общност. И винаги гледайте нагоре - нощното небе тук е сред най-малко светлинно замърсените в света.

Адаптирано от National Geographic Traveler (Великобритания).