100 събития, които промениха света

безплатна доставка до Еконт офис

Цивилизация Книги

Автор: Колектив

ISBN: 978-954-399-395-6

Поръчайте тук

"100 събития, които промениха света" е новото колекционерско издание на National Geographic.


Отново зачетох отделни очерци на прекрасната книга „100 събития, които промениха света“ и си зададох въпроса „А кое е лично за мен най-важното събитие?“ Отговорът бързо дойде – от началната голяма снимка с младежите, покатерили се върху берлинската стена.

Така се случи в младостта ми, че в продължение на пет години живях и работих в източен Берлин. Тогава той беше столица на комунистическата Германска демократична република, която днес не съществува като отделна държава, защото се съедини с ФРГ. Живеех близо до Стената. Така всички наричаха огромната бетонна ограда, най-охраняваната граница в света срещу евентуални бегълци към капиталистическия Западен Берлин. Това обаче съвсем не беше само стена от бетон, а сложно съоръжение – отпред няколко реда яка и висока бодлива тел, след това асфалтова ивица, по която напред-назад се движеха открити автомобили с войници с калашници без предпазители, за да са винаги готови за стрелба. Сетне следваше пясъчна полоса, перфектно изгладена, та да се виждат стъпки на евентуални бегълци към Западен Берлин. От високи кули като в концлагери войници с бинокли следяха всеки метър. И как беглец ще припари тук като бетонната стена отгоре завършваше с голяма бетонна тръба та по гладката й повърхност никой да не се захване и да прехвърли стената.

Когато на 9 ноември 1989г този символ на тоталитаризма падна, аз си казах, че това е най-голямото събитие на XX век. Милиони хора мислеха същото, но се случи скоро след това с колеги журналисти от разни европейски страни да подхванем на чаша бира разговор за най-важните събития в историята на човечеството.

Румънският колега казваше, че за съгражданите му най-важно е свалянето на диктатора Чаушеску, макар и с цената на кърваво убийство. Двама колеги от Русия ни убеждаваха, че идването на Горбачов на власт и разпадането на СССР са променили из основи света. За белгиеца създаването на Европейския съюз бележеше ново начало за стария континент. И още много твърдения, все убедителни.

Такива дискусии, но много по-разгорещени и задълбочени имаха авторите на бъдещата „100 събития, които промениха света“. Кои да включат в книгата? Та те са толкова много в човешката история. Изобщо, могат ли да бъдат подредени по важност? И какво значи събитие - война и преврат или също така създаване на музикални шедьоври и картини, раждане на страхотно научно откритие...

Много от въпросите сега намират отговор в „100 събития, които промениха света“. Селекцията на National Geographic е толкова богата с информация и анализи, та всъщност „100 събития, които промениха света“ е книга за цял живот, винаги под ръка да даде отговор. Тя е като прожектор в хаоса на човешката история - прави я по-близка и разбираема за поколения наред.

Красимир Друмев

Главен редактор на National Geographic България

Галерия | 100 събития, които промениха света

Вижте 13 снимки

Поръчайте тук