Катерачи се готвят да изкачат най-смъртоносния връх на Земята през зимата

Природа Цивилизация

Екип, състоящ се от едни от най-добрите катерачи на света, се готви да изкачи един от най-смъртоносните върхове на Земята – постижение, неосъществявано досега.
Пълна луна осветява връх К2
Снимка: Томи Хайнрих, National Geographic Creative
Пълна луна осветява връх К2 Снимка: Томи Хайнрих, National Geographic Creative

По най-високите части на К2, вторият по височина връх на Земята, скоростта на ветровете съперничи с тази на ураганите и заплашва да събори всеки осмелил се да тръгне нагоре.

Вятърът е само един от рисковете при изкачването на К2. През зимата температурите на високия 8611 м връх температурите падат под минус 60 градуса по Целзий. Дневната светлина се задържа едва няколко часа. Склоновете са едни от най-стръмните на Земята.

Галерия | От Княжево до К2

Вижте 15 снимки

Четиринайсет са върховете в света, които са високи над 8000 метра. Всички те са били изкачвани през зимата освен К2, въпреки направените опити през 1987, 2002 и 2012 г. Елитен отбор полски катерачи ще потегли потегли на 29 декември 2017 г. в опит да промени историята.

Екипът, който се състои от 13 алпинисти, ще лети от Полша до Исламабад, Пакистан, откъдето ще пътува до планинската граница с Китай. Там ще са им необходими около 100 носачи, които да поемат тежащо над един тон оборудване, необходимо за изграждането на базов лагер.

Защо К2 изкарва най-доброто и най-лошото в онези, които го изкачват

Вижте повече

Защо К2 изкарва най-доброто и най-лошото в онези, които го изкачват

Отговор на въпроса може да потърсите в новата книга на Мик Конефрей „Призраците на К2: епична сага за първото му изкачване", която включва инетрвюта с катерачи,...

Вторият по височина връх е бил покоряван през пролетта и лятото, когато условията не са толкова опасни и частично през зимата, но никой досега не е стигнал до най-високата му точка през зимата.

„К2 може и да не надвишава Еверест, но е по-студен и по-опасен“, пише Бернадет Макдоналд, която е написала не една книга за планинско катерене. „ Комбинацията от трудност, температура и вятър го правят мъчнопреодолима цел.“

Галерия | К2

Вижте 22 снимки

„Изпратили сме хора в Космоса, на Луната, но никой досега не е заставал на К2 през зимата“, разказва говорителят на експедицията Михал Лексински.

Полският екип се готви за експедицията от близо две години. Той се е снабдил с най-доброто катераческо оборудване и е наел специален екип синоптици, специалисти по хранене, треньори и лекари.

В групата са включени едни от най-добрите алпинисти в света под ръководството на небезизвестния 67 годишен полски катерач Кшищоф Виелицки. Той е петият човек, изкачил всичките осемхилядници, и първият, изкачил Еверест, Кангчендзьонга и Лхотце през зимата. Водил е три зимни експедиции до различни точки от К2, но не и до най-високата.

Галерия | Екипировката за Еверест: преди и сега

Вижте 15 снимки

Катерачите са тренирали в специални хипобарични камери, където са се подготвяли за налягането, голямата надморска височина и ниско съдържание на кислород във въздуха.

„Мисля, че този екип ще успее, но не съм сигурна дали това ще стане тази година“, казва Макдоналд, която обяснява, че понякога е нужен повече от един сезон, за изглаждането на стратегията.

Очаква се екипът да изгради базовия си лагер в началото на януари и да започне изкачването малко след това. Катерачите не смеят да се ангажират със стриктен график заради непредсказуемостта на К2.