Предизвикателства винаги е имало и ще има, но те правят живота още по-интересен

Пулсът на времето

Интервю с Теодора и Виктория Райкови, основателки на арт ателие „Къщата на чудесата“

Предизвикателства винаги е имало и ще има, но те правят живота още по-интересен.

Така се отнасят към живота Теодора и Виктория Райкови – две смели дами, които преди няколко месеца са се впуснали в едно истинско бизнес приключение, като са отворили „Къщата на чудесата“. Що за чудеса има в нея? Както сами определят, там всичко е за цветята и душата: те създават удивителни флорални фантазии и чаровни ръчни арт съкровища, с които да зарадват всеки свой гост. Да, там човек влиза и се превръща не просто в посетител и клиент, а в гост и приятел.

„Къщата на чудесата“ звучи така, сякаш няма нищо невъзможно. Тази нагласа достатъчна ли е, за да се подхване семеен бизнес? Предизвикателствата не са малко...

Теодора: Тази нагласа винаги е била действащият стимул в живота ми. Достатъчно е да вярваш, че можеш да направиш всичко, което искаш, особено ако ти доставя удоволствие и си инвестирал време, за да си сигурен, че го правиш добре. А предизвикателства винаги е имало и ще има, но те правят живота още по-интересен, а личността – по-адаптивна и гъвкава.

Виктория: Аз съм по-практичната част от семейния тандем. Харесва ми да се чувствам подготвена, затова обмислям действията си, особено когато става дума за бизнес. Вярвам, че нещата са постижими с постоянство и разум. И макар да съм доста по-скептична към щурите идеи и очакванията за чудеса, идеята за място, където да творим заедно, ме вдъхнови.

Какви бяхте, преди да се заловите с това приключение? И какво помогна в реализирането на идеята?

Теодора: Винаги съм била творец. Занимавам се с цветя и ръчни изработки от 16 години – това е начин на живот. За реализирането на идеята ни помогна първо късметът или – както аз обичам да казвам – Вселената. Намирането на подходящото място ни запали още повече, а подкрепата от приятели, които вярват в нас, беше допълнителен стимул да успеем. И така създадохме мечтаното ателие, в което освен нашите лични творения, присъстват и такива на други артисти.

Виктория: За мен работата с дърво е страст от дете, но по-скоро като хоби, което ме откъсва от еднообразното ежедневие. Идеята за арт ателие, в което мога да го превърна в професия, ми даде усещане за свобода. За мен водещият стимул беше свободата да бъда себе си.

Какво ви обединява, а и в какво сте различни и се допълвате в работата?

Теодора: Обединява ни това, че сме семейство и че и двете обичаме творците в себе си. Във всичко останало сме различни. Аз съм човекът с щурите идеи, а сестра ми е практикът, който знае как да направи нещата реални. Има куп машини и инструменти, с които борави по-добре и от някои мъже. От дърво може да сътвори почти всичко, така че освен фини детайли като кутийка от орех, сглоби и голяма част от мебелите в магазина. От емоционална гледна точка също се допълваме. Аз съм „връзка с обществеността“, защото общувам свободно с всеки. Тя е по-интровертна, но умее да преценява хората, наблюдавайки ги.

Виктория: „Къщата на чудесата“ съществува точно защото осъзнахме колко се допълваме в различията си. Това, което не умея аз, го може сестра ми – и обратно. За мен аранжирането на цветя е като висша математика, а сестра ми не различава пирон от винт. Но това, което създаваме заедно, е магия и е несравнимо удоволствие да видим, как крайният резултат сбъдва нечие желание. Сестра ми създава фантазии от цветя и няма случай, в който да каже „това не мога да го направя“. Аз правя дървените рамки, в които сестра ми „рисува“ картини от мъх. Аз режа основа от бреза, а тя я превръща в свещник с естествена декорация. Забавно е, защото работата ни е по-скоро игра, отколкото задължение, и мисля, че това прави живота по-смислен.

Трудно ли е човек да се занимава с бизнес днес и какво улеснява работата ви?

Теодора: Собственият бизнес винаги е труден. Но вярвам, че когато нещо се прави с любов и удоволствие, почти винаги се получава. А в бизнеса с ръчни изработки най-много помага нуждата от красота. Всеки има потребност от нея.

Виктория: Не бизнесът е труден, а условията, в които се развива. За човек, който знае какво прави и го прави с желание, най-лесно е да сътвори нещо красиво. Трудното е да го продаде. За да се случи, трябва да достигне до повече хора, които ценят уникатите. За това помага по-достъпното общуване на огромен обем хора чрез мобилните телефони и в интернет пространството.

Един магазин за цветя и ръчно изработени арт изделия има ли нужда от онлайн присъствие?

Теодора: Не само, че има нужда, но е задължително. В дигиталния свят, в който живеем, това е основният начин да достигнеш до повече потенциални клиенти.

Виктория: Ако преди години бизнесът е разчитал само на реклама „от уста на уста“ (а това е отнемало години), сега нещата се случват много по-бързо, благодарение на социалните мрежи. А за един творец няма нищо по-важно от това да бъде търсен и оценен.

Днес светът е телефони, интернет, телевизия... Как се вмества всичко това в ежедневната ви работа на място, определено „за цветята и душата“?

Теодора: Технологиите са неизменна част от бизнеса. Те са връзката с клиенти, колеги, партньори, доставчици и без тях успехът е немислим. Чрез тях цветята са винаги свежи и на конкурентни цени, а душата е спокойна да твори вълшебства.

Виктория: Интернет е мястото, където бизнесът представя лицето си, достигайки до повече хора. Телефонът е неизменна част от общуването, а телевизията – информираност и развлечение. Когато трите услуги са съчетани в един пакет, при това на преференциални цени, това е доста удобно и изгодно.

Какви са мечтите на две дами, които – като феи на красотата – внасят в душата на хората радост и вдъхновение?

Виктория: Мечтая в живота ми да има повече „искам“ и по-малко „трябва“. Да имам повече поводи за усмивки, отколкото за разочарования. Да имам смелостта да живея живота си без ограничения и страх, а сътвореното от мен да носи щастие.

Теодора: Мечтая за чудеса всеки ден. Едно от тях е да се задържим на големия пазар, пренаситен от обезценено изкуство. Мечтая да изкарвам парите си достойно тук, а не като емигрант в чужбина, далеч от сина ми. Но за това винаги ще е нужна подкрепата на по-големите и утвърдени в бизнеса като Vivacom, който подаде ръка на „малкия“ бизнес. Кампанията „Бизнес великани“ за мен е нещо повече от реклама, тя е кауза, която помага на повече хора – като мен и сестра ми – да се чувстват подкрепени и значими в това, което правят. Вярвам, че красотата ще спаси света – и независимо от хаоса, в който живеем през последните години, хората имат нужда от изкуство повече от всякога.

А какво не виждат вашите почитатели – какво се крие зад красотата на изкуството?

Теодора: За много хора работата с цветя е красота, аромат и връзка с природата. А професията на флориста е и много повече. Зад нея стоят години опит и тежка физическа работа. Но цветята са магия. Имат силата да усмихнат тъжния и да успокоят разгневения. Моята работа е игра на въображение и фантазии. Нужни са усет и щипка психология. Често се шегувам, че продаваме щастие, защото какво друго са цветята, освен най-красивото творение на природата.

Виктория: Да обработваш дърво е неописуем процес на трансформация. Работейки с жив материал, сякаш му придаваш нова форма и смисъл. Вярвам, че дървото поема енергията, докато работя с него. Често си пускам музика и си представям красиви неща, за да е заредено с позитивизъм... Имала съм доста травми от липсата на опит, но резултатът винаги си е струвал усилията. Затова вярвам, че независимо колко трудно изглежда нещо в началото, ако наистина харесваш това, което правиш, не трябва да се отказваш, докато не успееш. Защото си заслужава!

Като едни от най-скоро захваналите се с бизнес дами в България, Теодора и Виктория са сред героите в новата кампания „Бизнес великани“ на Vivacom, с която компанията стартира нови комбинирани телеком услуги специално за нуждите на малкия и средния бизнес и им предоставя възможност да спестяват до 30% от сметките си. Вижте повече на www.vivacom.bg.