Камера излъчва на живо от гнездо на белоглави лешояди в Източните Родопи

България

Камера в гнездо на белоглави лешояди в Източните Родопи разкрива на живо интересни и вълнуващи детайли от живота на редките птици.
© Снимка: rewildingeurope

Една двойка вече припозна гнездовата ниша с монтираното устройство и през последните няколко дни активно строи гнездо за предстоящия гнездови сезон.

Камерата позволява да наблюдаваме в реално време живота на тези редки птици. Освен това технологията може да ни предостави ценна информация за поведението им при отглеждане на малките и хранителните навици, което ще ни помогне за по-доброто опазване на вида. Оборудването е маскирано с естествени материали, така че да не привлича вниманието на белоглавите лешояди и да не пречи на размножаването им. Камерата бе поставена в преди няколко седмици от eкип от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и фондация По-диви Родопи.

Галерия | Завръщането на лешоядите

Вижте 13 снимки

Зимата е интересно време за любителите на тези птици и любопитните, които искат да надникнат в тайнствения живот на белоглавите лешояди. През това време  величествените птици си избират ниша в скалите, където да загнездят. Гнездото се строи бързо основно от сухи треви и малко клечки. Благодарение на камерата екипът ни видя как нашата двойка  го „обзаведе“ само за няколко дни. В края на януари и началото на февруари повечето белоглави лешояди снасят единственото си яйце, за което двамата родители неуморно ще се грижат в следващите 2 месеца когато ще се излюпи новия живот.

Лешоядите се славят като грижовни родители. Двамата партньори се сменят при мътенето на яйцето и отглеждането на малкото. Вече всеки може да следи какво се случва в гнездовата ниша и заедно да очакваме първите обитатели. Може да следите на живо канала в Youtube.

Белоглави лешояди от Източните Родопи се сдобиха със сателитни предаватели

Вижте повече

Белоглави лешояди от Източните Родопи се сдобиха със сателитни предаватели

Първите пет белоглави лешояда в Източните Родопи бяха маркирани през последните няколко дни от екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Камерата в гнездовата ниша е монтирана с разрешение на Министерството на околната среда и водите и по време на поставянето й са взети всички необходими мерки и не е допуснато безпокойство на вида. Спазени са и всички забрани на защитената територия.

 Поставянето на камерата се осъществява в рамките на петгодишен LIFE проект „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.