Мемориалът “Камбаните” и пазителите на културното наследство

България • от

Когато ООН обявява 1979 г. за Международна година на детето (по случай 20-годишнината от приемането на декларация на ООН за правата на детето), Комитетът за култура на България решава да организира международен фестивал на детското изкуство, който да обедини деца от целия свят.

Монумент "Камбаните" в Международен парк на децата от света.@ Vasko Vrachovski / Wikimedia Commons

Монумент "Камбаните" в Международен парк на децата от света.

@ Vasko Vrachovski / Wikimedia Commons

Специално за случая е изграден мемориал в нов парков комплекс в подножието на Витоша, в близост до строящия се тогава жилищен комплекс “Младост”. Той включва 68 камбани от различни държави, които може да се бият само от деца. Проектът е иницииран и реализиран по идея на Людмила Живкова - председател на Комитета за култура (с ранг на министър), под егидата на ООН.

Така София става домакин на Международна детска асамблея в Международен парк на децата от света, наречен по-късно “Камбаните”. Името на асамблеята „Знаме на мира“ и мотото на фестивала „Единство, творчество и красота“, са заимствани от учението на руския художник и философ Николай Рьорих.

На тържественото откриване присъства тогавашният генерален директор на ЮНЕСКО Амаду-Махтар М'Боу. „Идеята за провеждането на Асамблеята предлага на много деца, закърмени с различна култура, възможност да разберат, че независимо от различията съществува един общ език на братство и солидарност, който е залог и надежда в бъдещето", казва М'Боу на XX сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО от 1978 г.

В периода 16 – 25 август 1979 г. се провежда Първата международна детска асамблея „Знаме на мира”, като фестивал на детските изкуства с деца от 77 държави. В рамките на събитието в Народното събрание на България се сформира и Първият световен детски парламент, на който е прието „Писмо - обръщение” на децата участници в Международната детска асамблея „Знаме на мира” до децата по целия свят. На 34-та сесия на Общото събрание на ООН „Писмото - обръщение” е разпространено като официален документ.

„Вестител на мира“

Първоначалният замисъл е събитието от август 1979 г. да се проведе еднократно, но то се оказва изключително успешно, а страните участнички заявяват готовност да се включат и в следващи издания. Така “Знаме на мира” се превръща в нова форма на дипломация и сътрудничество в името на мира, подкрепена от ООН и неговите подразделения - ЮНЕСКО (за образование, наука, култура) и УНИЦЕФ (за децата), както и от други международни организации. През 1987 г. Организацията на обединените нации удостоява асамблеята със званието „Вестител на мира“.

До 1989 г. в Международен парк на децата от света, разположен в покрайнините на българската столица, се провеждат четири асамблеи, организирани през три години. Общият брой на участниците във фестивалите е 3900 деца от 138 държави и 14 000 деца от България.

Най-успешна е асамблеята от 1988 г., която посреща участници от 135 държави. По време на четирите международни фестивала децата творят заедно и опознават културата на останалите държави участнички. Всяка детска делегация носи със себе си по една камбана и по един растителен вид от родината си.

История или забвение

Монументът “Камбаните” е издигнат за 30 дни. Той се състои от четири 37-метрови вертикални пилона, както и от два хоризонтални полукръга, където са разположени 108 камбани. На върха на високото тяло има сфера, символизираща планетата Земя, със седем камбани - колкото са и континентите, подредени спираловидно. Общото им тегло е 12 тона, а най-голямата тежи 3650 кг. В долната част на четирите пилона има други 18 камбани, подбрани и настроени от проф. Добри Палиев, които заедно с основните седем могат да изпълняват концертни произведения. Проектът за паметника е дело на скулпторите Крум Дамянов и Михаил Белчев.

Първоначално паркът се разпростира върху площ от 380 дка, но след промените от 1989 г. той е занемарен, а територията му постепенно се свива, като днес обхваща 105 дка. Някои от камбаните изчезват. През 1996 г. земята е подготвена за отчуждаване, а на мястото са изпратени булдозери, чиято задача е разрушаването на монумента. Разрухата е предотвратена от граждани, които се обявяват в защита на паметника и историческия парк - част от българското културно наследство.

През 1999 г. Евгения Живкова – дъщерята на Людмила Живкова, полага усилия да възроди асамблеята. Основана е фондация „Людмила Живкова – Знаме на мира” във връзка с 20-годишнината от създаването на Международното движение „Знаме на мира”.

“Децата от цялата планета вградиха в този уникален паметник своята вяра в доброто и светлия утрешен ден, без войни и насилие”, се казва на сайта на фондацията.

Българската камбана в мемориалния комплекс "Камбаните" край София тежи 1300 кг - в чест на 1300 години от основаването на държавата.

Българската камбана в мемориалния комплекс "Камбаните" край София тежи 1300 кг - в чест на 1300 години от основаването на държавата.

© Ани Манева

Интересни факти за парк “Камбаните”

  • Монументът “Камбаните” е най-големият перкусионен инструмент в Европа.
  • Сред камбаните има копие на оригинал от IV век пр. н. е.
  • Най-старата оригинална камбана е от XI век.
  • Една от камбаните, донесена от делегацията на Латинска Америка, е участвала в местно въстание.
  • Камбаната на България е с тегло 1300 кг в чест на 1300 години от основаването на нашата държава.
  • При откриването на Международния парк на децата от света през 1979 г. в Пловдив се открива и първата детска железница в България, носеща името на асамблеята “Знаме на мира”.
  • През 2002 г. е поставена първата камбана след 1989 г. - подарък от папа Йоан Павел II по време на визитата му в България.
  • През 2017 г. камбаните на монумента са 133.
  • Един от столичните площади, на ул. „Александър Пушкин“ в жилищния квартал “Павлово”, носи името “Знаме на мира”.