Калоферци влязоха в Тунджа, хванати на мъжко хоро

България

В пандемични условия, десет минути преди 8 часа на Богоявление, мъжете от Калофер влязоха във водите на река Тунджа.
© Снимка: БГНЕС

С тъпани и гайди, мъже и младежи облечени в носии, пеят “Залюбила е Василка” и извършват ритуала, който има дългогодишна история в града на Ботев.

Въпреки призива да се спазват противоепидемичните мерки и в Калофер на празника да са само местни, има доста хора, дошли да наблюдават мъжкото хоро.

Кметът на Калофер Румен Стоянов тази година не влезе във водата. Преди ден той каза, че нищо не може да спре калоферци да спазят традицията и че дори е готов да плати глоба, тъй като в епидемичната обстановка, в която се намираме, провеждането на празника в града с толкова много хора е против въведените мерки.

През целия ден днес в страната ще бъдат отслужвани водосвети за най-почитания зимен празник Богоявление. Ритуалите навсякъде ще се състоят без литийни шествия.

Вярва се, че който извади Светия кръст от ледените води на реки, язовири и басейни бива честит и здрав през цялата година. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.

Ритуалът кандидатства за списъка на световното културно наследство към ЮНЕСКО.

/БГНЕС