Какво причинява мъртво течение и как можете да го забележите?

Околна среда • •

Може да се тревожите за акули, скатове или медузи, когато сте на плажа, но има нещо по-опасно по бреговете по света – мъртво течение. Ето как да забележите неговите издайнически признаци и как да се измъкнете от такова.

Как всъщност изглежда мъртвото течение? На тази снимка безвредно зелено багрило осветява мощния, тесен канал от бързо движеща се вода, който е една от...

Как всъщност изглежда мъртвото течение? На тази снимка безвредно зелено багрило осветява мощния, тесен канал от бързо движеща се вода, който е една от основните заплахи по плажовете по света. Всяка година само по плажовете в САЩ се давят около сто души заради мъртви течения.

© NOAA/AP

Мъртвите течения не те дърпат под вълните, а те теглят по-навътре в морето. Когато хората изпаднат в паника и се изтощят, опитвайки се да се борят с течението, могат да се удавят.

Над 80% от спасителните операции в САЩ и 60% от инцидентите със спасители на Royal National Lifeboat Institution в Обединеното кралство са свързани с мъртви течения, което отчасти се дължи на това, че са трудни за забелязване. През юни петима туристи се удавиха за четири дни край плаж във Флорида, след като бяха хванати от мъртво течение.

Ето някои улики, за които да внимавате, за да се защитите и какво да правите, ако изпаднете в беда.

Какво е мъртво течение

Мъртвите течения са водни канали, които се образуват от разбиващите се вълни, които пренасят вода към брега. Щом достигне брега, тази вода се оттегля обратно към морето. При определени условия оттеглянето се случва под формата на течение, насочено навътре в морето, перпендикулярно на брега. С други думи мъртвите течения са причинени от вълни, които се приближават право към брега и няма къде да отидат.

„Водата не изтича наляво или надясно, тя се натрупва“, казва Саймън Боксал, преподавател в Националния океанографски център на Университета в Саутхемптън. „Тя трябва да избяга някъде и избягва през мъртви течение.“

Мъртвите течения могат да се появят във всяко водно тяло с вълни, включително езеро, но са често срещани на „класическите“ плажове, които се спускат леко към морето. „Вълната се пречупва – извива се – и колкото по-плитък е наклонът към плажа, толкова по-успоредна става вълната“, казва той, което означава, че има по-голям шанс за мъртво течение.

Плажът Бумеранг в Австралия, плажът Панама Сити във Флорида и остров Ламу в Кения са известни със силните си мъртви течения, но това не бива да ви успокоява, тъй като тези течения могат да се образуват на всеки плаж с вълни.

Как да забележите мъртво течение

Издайническите признаци на мъртвите течения могат да включват пътеки от по-тъмна вода между бяла вода, разкъсване на вълните или канал от пяна или пясъчна вода, движеща се в морето.

„Ако видите тъмна пролука, която се насочва към брега през прибоя, която е устойчива във времето и пространството, това вероятно е мъртво течение“, казва Роб Брандър от UNSW Beach Safety Research Group в Сидни, Австралия.

За да проверите за мъртво течение, прегледайте плажа за няколко минути отстрани или от по-високо, като например от пясъчна дюна. „Винаги е по-трудно да се забележат мъртви течения от бреговата линия“, казва Брандър. „Един бърз поглед не е достатъчен.“

Известно е, че мъртвите течения са трудни за забелязване дори за експерти и могат да се променят за минути. „Сърфирам от 30 години“, казва Крис Коузенс, ръководител на водната безопасност в RNLI в Уелс. „Когато отида на нови места, не винаги мога веднага да забележа мъртви течения.“

​Избягване на мъртви течения

Тъй като хората са склонни да избягват да плуват в бурно море, инцидентите често се случват, когато вълните изглеждат малки.

„Повечето от нашите смъртни случаи се случват през един хубав уикенд“, казва Ерик Хедън, предупредителен координационен метеоролог в Националната метеорологична служба на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA). „Навън е слънчево, горещо е… Не изглежда заплашително.“

За да сте в безопасност, планирането е от ключово значение. Проверете прогнозата за мъртви течения за вашето местоположение (ето инструмента за прогнозиране за САЩ) и не влизайте във водата, ако има висок риск. „Може би това е ден за басейн“, казва Хедън.

На плажа, преди да влезете във водата, потърсете цветните флагове за безопасност и се уверете, че разбирате какво означават – те са различни в зависимост от това къде се намирате по света – и плувайте близо до спасител.

„Никога, никога, никога не плувайте до дига или кей“, казва Хеден, защото наблизо често има мъртви течения.

Какво да направите, ако попаднете в мъртво течение

Ако попаднете в мъртво течение, първото нещо, което трябва да направите, е да се опитате да спуснете краката си. Ако можете да докоснете морското дъно, изправете се и газете обратно към брега.

Ако не можете да се изправите, не се борете да плувате директно обратно към брега. Мъртвите теченията могат да бъдат „по-бързи от олимпийски плувец, така че не можете да ги надплувате“, казва Хедън.

Запазете спокойствие и извикайте за помощ. „Паниката променя дишането и физиологията ви и може бързо да доведе до удавяне“, казва Брандър.

Мислете за мъртвото течение като за река, казва Боксал. „Никога не бихте плували срещу течението на река, за да излезете, ще плувате настрани.“ Плувайте успоредно на брега, докато излезете от течението, след което се върнете към плажа.

Но внимавайте дали течението всъщност не идва под ъгъл, казва Брандър. В някои случаи, като плувате настрани, „може да откриете, че всъщност плувате срещу течението“.

За да спестите енергия и да избегнете умората, плувайте по гръб, като се уверите, че дихателните ви пътища са свободни. „Плувайте, за да живеете“, казва Коузенс. „Избягвайте паниката, почивайте си, възстановявайте се по гръб.“

​Как да помогнете на някой друг в беда

Ако видите някой в беда, незабавно повикайте спасител, хвърлете му плаващо приспособление и го насочете накъде да плува.

Не влизайте сами във водата. „Вашата естествена реакция е да се опитате да помогнете“, казва Хедън. „Проблемът е, че обикновено влизаш след тях и ставаш жертва, а те са добре.“

Да сте наясно с условията и какво да правите, ако сте в мъртво течение, е най-добрият начин да сте в безопасност. Мъртвото течение не е „нещо, от което няма защо да се страхувате“, казва Хедън. „Това е нещо, което трябва да уважавате.“