Какво означава полетът на Virgin Galactic за бъдещето на космическия туризъм

Наука

На 11 юли космическият самолет на Virgin Galactic, V.S.S. Unity, излетя на над 85 килиметра от земната повърхност, изпращайки основателя на компанията Ричард Брансън на ръба на космоса.

Екипажът в очакване преди изстрелването

Екипажът в очакване преди изстрелването

© Снимка от видео: Virgin Galactic

от Michael Greshko

На 11 юли над пустинята на Ню Мексико сребристо бял космически самолет излетя към границата на земната атмосфера. Минути по-късно двамата пилоти и четиримата пътници: милиардерът Ричард Брансън и трима висши служители на компанията му, се издигнаха на над 85 километра от повърхността на планетата ни: достатъчно високо да виждат очертанията на Земята и да усетят липсата на гравитация – поне за няколко минути.

Целта на този изпитателен полет бе британският милиардер сам да оцени преживяванията на бъдещите космически туристи, предадоха осведомителните агенции.

Апаратът на Virgin Galactic, Unity, излетя от по-голям самолет и стигна до 85 километра височина. Петнайсет минути след отделянето от кораба-майка Unity се приземи отново в Ню Мексико.

„Това е най-невероятното ми преживяване“ – каза ликуващият Брансън при кацането.

Полетът поставя крайъгълен камък в комерсиализирания достъп до суборбиталното пространство както за удоволствие, така и за печалба. Той се случва девет дни преди Джеф Безос да излети със своя New Shepard - суборбиталната ракета на компанията му Blue Origin.

„Фактът, че основателите на компаниите ще летят с официалните първи мисии за мен е изумителен“, казва Дженифър Левасьор – куратор в Smithsonian National Air and Space Museum. „Очевидно става въпрос за инвестиране на невероятно количество вяра в това, което правят, хората и технологията, и знаете ли, има го и това вътрешно чувство за приключение и у двамата, което оправдава риска, който поемат.“

И двете компании са критикувани за „суетните проекти“ и лукса, предвидени за ултра богатите. Билетът на Virgin Galactic струва 250 000 долара при авансовите продажби, но обявиха, че ще покачат цената. Около 600 души вече са платили по 250 хиляди евро за да полетят към звездите. Blue Origin все още не са започнали да продават места на New Shepard, нито са обявили колко ще струват, но на търг през юни бе продадено място за 28 милиона долара.

Отвъд търсещите слава подвизи на богатите новите космически превозни средства като SpaceShip Two и New Shepard могат да предоставят уникална платформа за аеркосмическите и научни изследвания.

„Това не са просто група милиардери“, казва Лаура Сюърт Форкзик, основател на анализаторската фирма Astralyrical. „Тук може да се прави истинска наука“.

Първите космически туристи подписаха договор за пътуването си

Вижте повече

Първите космически туристи подписаха договор за пътуването си

Първите туристи, които през 2021 г. ще пътуват до Международната космическа станция с кораба Crew Dragon на SpaceX на милиардера Илон Мъск, са подписали договор. Това...