Какво кара тези мистериозни камъни в Румъния да се движат, растат и размножават?

Природа

Тези необикновени скали в Румъния, наречени трованти, растат, движат се и дори се размножават, създавайки впечатляващи образувания.

Тровантите на Костещи - живите, растящи камъни на Румъния.

Тровантите на Костещи - живите, растящи камъни на Румъния.

© Източник: iStock

Малкото село Костещи, Окръг Валча, е дом на някои наистина особени геоложки обекти – живите камъни на Румъния. Тези скали отдавна озадачават местните жители, вдъхновявайки митове за способността им да растат и да се движат – като живи същества.

Изследователите подозират, че камъните с неправилни сферични форми са образувани при необичайно продължителната и интензивна сеизмична активност през средния миоцен. Ударните вълни, генерирани при силните земетресения, уплътнявали пясъчните седименти в земните недра и концентрирали варовиковия цимент в сферични буци, които в крайна сметка били “изхвърлени” на повърхността.

Но какво кара тези скали да растат, да се движат и да се размножават?

Тровантите са изградени от твърда каменна сърцевина (ядро) и пясък или чакъл, натрупани около този център. Тези уникални структури могат да се образуват само в силно порести пясъчни отлагания, които се втвърдяват в продължение на милиони години под действието на води, богати на калциев карбонат.

Калциевият карбонат е от съществено значение за образуването на тровантите, но също така той е и причината, поради която скалата нараства при дъжд. След всеки порой, тровантите абсорбират минералите, съдържащи се в дъждовната вода, които след това се смесват с химикалите, които вече присъстват в скалата, създавайки химична реакция и налягане от центъра към ръбовете на скалата, карайки я да расте.

Освен че растат и се движат, тровантите могат и да се размножават.

Освен че растат и се движат, тровантите могат и да се размножават.

© Източник: iStock

Понякога това налягане оказва натиск върху определена зона от камъка, образувайки подутина. Когато тази подутина нарасне достатъчно, тя се отчупва под собствената си тежест. По този начин тровантите се размножават със скорост на отлагане от около 4-5 см за 1000 години, пише Earthly Mission.

Тровантите обикновено имат гладка сферична или цилиндрична форма, без ръбове, и размери, вариращи от няколко милиметра до 10 м.

Но не само тяхната структура и способността им да растат и да се размножават ги правят уникални, а и фактът, че се движат, подобно на движещите се скали в Долината на смъртта, Калифорния. Освен това, тровантите имат възрастови пръстени, като тези на дърветата. И науката все още не може да обясни уникалните им особености.

И тъй като тровантите ясно съчетават характеристиките на растение и скала, не е ясно дали трябва да бъдат категоризирани като живи или неживи същества. Но независимо дали са живи или не, тези растящи камъни в Югозападна Румъния предлагат величествена гледка в музей на открито.