Какво е значението на ледника „Страшният съд“ на Антарктида за света?

Природа

Масивният ледник “Туейтс” (Thwaites) в Западна Антарктида съдържа достатъчно лед, за да повиши глобалното морско равнище с 65 см, в случай, че се срути.

Леденият шелф на ледника “Туейтс” (The Thwaites Ice) в Западна Антарктида. "Туейтс", наричан още и "Ледникът на Страшния съд" съдъ...

Леденият шелф на ледника “Туейтс” (The Thwaites Ice) в Западна Антарктида. "Туейтс", наричан още и "Ледникът на Страшния съд" съдържа достатъчно замръзнала вода, за да повиши с 65 см нивото на Световния океа, ако се срути.

© Снимка: James Yungel/NASA ICE

А скорошни изследвания показват тревожна тенденция: дългосрочната му стабилност е под въпрос, тъй от него се откъсват все повече и повече парчета лед.

Добавянето на 65 см към глобалното морско ниво би променило бреговата линия.

(За справка, от 1900 г. насам морското равнище се е покачило с около 20 см – ниво, което вече принуждава крайбрежните общности да изоставят домовете си, но освен това предизвиква и повече наводнения, замърсяване на Световния океан и загуба на местообитания.)

Основното притеснението е, че “Туейтс”, наричан и „Ледник на Страшния съд“ заради ключовата му роля в региона, вероятно не е единственият гигант, който може да изчезне.

Ако той се свлече в океана, може да предизвика верижна реакция, завличайки със себе си и близките ледници. А това би означавало покачване на морското равнище с няколко метра.

България в Антарктида – там, където всички сме едно семейство

Вижте повече

България в Антарктида – там, където всички сме едно семейство

Разговор с проф. Христо Пимпирев

​Защо е възможно подобно “завличане”

Смята се, че ледниците в Западна Антарктида са уязвими към механизъм, наречен нестабилност на морските ледени скали (MICI), при който отдръпващият се лед разкрива все по-високи и по-нестабилни ледени блокове, които неизбежно се срутват в океана.

Покачване на морското равнище с метри ще наводни много от големите световни градове, като Шанхай (най-големият град в Китай), Ню Йорк, Маями, Токио и Мумбай (Мумбай или Бомбай е най-големият град в Индия и Южна Азия и седми по големи в света, чието население е 20 411 274 души).

Подобно покачване ще погълне и ниско разположени островни държави, като Кирибати (намира се в Тихия океан), Тувалу (разположена е върху няколко от атолите на Полинезия) и Малдивите (островна държава в Индийския океан).

​Голям, колкото Великобритания

“Туейтс” всъщност представлява замръзнала река, чиито размери се доближават до тези на Великобритания. Днес този ледник вече допринася с около 4 % от световното повишаване на морското равнище.

През последните 30 години той непрекъснато увеличава загубите си, като скоростта на потока му се е увеличила два пъти от края на 90-те години до днес.

​Леденият шелф на “Туейтс” - последният страж

Плаваща платформа от лед, наречена леден шелф, забавя изтичането на “Туейтс”. Но току-що учените потвърдиха, че в източният леден шелф има пукнатини, които пресичат цялата повърхност на ледника и може да спомогнат за значително срутване в рамките на следващите десет години, смята Ерин Петит, глациолог от Държавния университет в Орегон.

Изследвания от 2020 г. също отбелязват развитието на пукнатини по ледения шелф, които доказват неговата нестабилност.

Ако шелфът се срути, това ще е началото на края на ледника.

Без своя ледников шелф, “Туейтс” ще изхвърли целия си лед в океана в рамките на няколко десетилетия до няколко века.

Докато бъдещето на Западна Антарктида остава неясно, едно нещо е сигурно – оттеглящият се ледник “Туейтс” ще продължава да увеличава нивото на Световния океан за много години напред, пише Science Alert.