Какво да вземем със себе си за есенен поход в планината?

Пулсът на времето

Макар за някои настъпването на есента да се свързва с край на дните на открито и сред природата, все още можем да се насладим на последните слънчеви лъчи и есенните багри в гората. Всичко е възможно, стига да сме правилно екипирани.

Родена през 1960 година в Северна Швеция, компанията Fjällräven и до ден днешен продължава да разработва продукти и да организира инициативи, приветстващи всички към природата. Включително и през студените сезони.

Fjällräven иска всички да се чувстват удобно и безопасно сред природата. Затова марката предлага всякакви решения за всякакви климати. А в новата им колекция за сезон есен-зима 2022 има няколко модела, които със сигурност ще искате да вземете със себе си на следващия ви поход в планината. Ето кои са те.

Парка за градски и извънградски условия

Парката Greenland дължи името си на експедиция от 1966 година. Група от шведски и норвежки алпинисти и изследователи на ледници акостира в скалистото планинско село Кулусук в югоизточната част на Гренландия. В продължение на година и половина те са се подготвяли щателно за екстремните предизвикателства, които ще им отправи тази земя. Един от инициаторите на експедицията – Пер Оке Сьоман, се среща за първи път с основателя на Fjällräven Оке Нордин няколко години по-рано. Сьоман донесъл на него чертежи за палатка и поръчал 4 двуместни модела от подсилен найлон за експедицията. Fjällräven също така снабдила групата с раници и три по-малки термопалатки за експедицията.

При завръщането си у дома шест седмици по-късно, изследователите представили писмен доклад, свидетелстващ, че палатките и раниците са тествани успешно в „изключително тежки условия“. Оборудването на Fjällräven е издържало на експедиционния стрес „изненадващо добре“. Имало е само една забележка - предоставеното облекло на екипа. Тъй като то не е дошло от шведската компания, Оке Нордин незабавно видя възможността да реши това предизвикателство.

Той си спомни за плат, който някога е обмислял да използва за палатка, но се е оказал твърде тежък за целта. Но пък е перфектен за яке. Единственото нещо, което е трябвало да се подобри е водоустойчивостта на тъканта. Тогава Нордин се сеща как ски скачачите в Парадискулен са слагали вакса върху ските си, но и върху панталоните, за да отблъснат влагата и да се предпазят от студа. Така се ражда парката Greenland, емблематичната материя G-1000 и ваксата Greenland.

Топъл, многофункционален полар

Топлият и удобен полар Vardag Pile е изработен от рециклиран полиестер и е перфектен за топъл среден слой в студените зимни дни, а също и като яке при по-топли температури. Поларът може да се носи и в градски условия, подобно на парката Greenland. Затова и Fjällräven го препоръчват като среден слой, който да стои между основния слой (най-близо до тялото) и изолацията, наричана още shell слой. При стандартен преход телесната ни температура се променя често, така че е добра идея да носим няколко средни слоеве, особено през зимата. Това е начинът, по който може да регулираме своята телесна температура докато сме на поход.

Средните слоеве на Fjällräven са в своя собствена класа от гледна точка на функционалност, като те са произведени по устойчив начин и с най-високото качество. Вълната, например, е проследима. Тя идва от земеделски източници, които имат за цел да обогатят и подпомогнат своята среда, вместо да я лишат от ресурси. Програмата Happy Fleece на Fjällräven пък работи за минимизиране на отделянето на микрофибърни влакна от поларени якета.

Природата по време на есенния сезон има своите чаровни гледки и трябва да се възползваме от товаколкото се може по-често. С моделите екипировка на Fjällräven може да сте сигурни, че ще имате верни спътници за вашите градски и планински приключения за години напред.

Моделите екипировка на Fjällräven са налични в магазина на марката в The Mall, етаж 0, на www.fjallraven-shop.bg, в Sport Depot MEGA STORE и на www.sportdepot.bg.