Какво да вземем със себе си в отвъдното

Цивилизация

Ето вечната, необяснимата загадка: какво се случва, когато сърцето спре да бие, мозъкът престане да изпраща и получава сигнали и човек си отиде от този свят?
© Снимка: Кенет Гарет

Галерия | Какво да вземем със себе си в отвъдното

Вижте 15 снимки

Различните култури по света предлагат различни отговори на въпроса, много от които се основават на идеята за задгробен живот – преминаване през бисерни порти, мъчения в безкраен огън и страдание, вечен цикъл на прераждания или сливане със Създателя.

Но вярванията за задгробен живот възникнали много преди днешните теории. През цялата история на човешкото съществуване хората се надявали, че има нещо след мимолетното им присъствие на земята, което продължава в безкрая на времето.
Според тях следващият свят бил безкрайно по-щастлив от настоящия. Древните египтяни например вярвали, че починалите се радват на всички неща, които са им доставяли удоволствие на земята, но без да изпитват болка или тъга, глад или жажда.

Галерия | Мумифицирани животни

Вижте 20 снимки

Много от древните култури – династията Цин в Китай, маите в Мезоамерика и други – слагали в гробниците провизии и вещи, така че починалите да се преселят в отвъдното в стил и комфорт. Покойниците с по-скромни средства получавали по-прости неща - като груб керамичен съд, пълен с кал от Нил, която в Египет символизирала възкресението и прераждането. Но богатите, властимащи водачи били полагани за вечен покой сред невиждан разкош.

Галерия | Неспокойни духове

Вижте 13 снимки

В тази галерия са събрани само няколко примера от погребалните съкровища, които археолозите са открили в различни краища на света – всички те са свидетелство за човешкото убеждение, че от другата страна на смъртта ни чака по-добър живот.