Какво да вземем със себе си на следващия ни летен излет?

Пулсът на времето

Шведският експерт Fjällräven ни предлага пъстра палитра от функционална екипировка

Лято е! Още от сутринта температурите гонят 30°. Мечтаната отпуска до морето ще е чак след няколко седмици, а лъчите на изпепеляващото слънце сякаш забавят още повече потока на времето. През делничните дни намираме спасението от жегите у дома в лицето на климатик или отворен прозорец, но какво да правим през уикенда? Едва ли ще се почувстваме добре, ако прекараме лятната събота и неделя на дивана? Това беше реалността на лято 2020. Ето едно по-приятно предложение за летния уикенд: разходка в планината. Това не само ще ни донесе необходимото разхлаждане, но и ще ни зареди с нови сили.

Защо да изберем планината този уикенд?

През 2019 година екип, ръководен от Матю Уайт от Европейския център за околна среда и човешко здраве към Университета в Ексетър, установява в своето проучване проведено сред 20 000 души, че хората, които прекарват средно по два часа седмично сред зелени площи (местни паркове или друга природна среда) показват значително подобрено физическо здраве и психологическо благосъстояние в сравнение с тези, които не го правят.

Редовният контакт с природата несъмнено оказва благоприятно влияние върху нашето физическо и психическо здраве. Ако погледнем откъм физиологичната част на прехода в планината, то ще открием, че едно посещение на планината дава възможност на белите дробове да вдишат кислород, който не съдържа газове или замърсяване на въздуха. Изкачването на по-висока надморската височина също може да помогне и за намаляване на рисковете от сърдечно-съдови заболявания.

Що се отнася до психично благосъстояние, то разходката в планината може да ви помогне за намиране на вътрешен мир. Планинските отворени пространства и гори могат да ви помогнат да преоткриете красотата на природата и да забавите темпото в ежедневието си. Летният излет не е нужно да бъде самотно преживяване. Разходката в планината е чудесно време за обвързване със семейството и приятелите. Спокойните, дълги разходки съпроводени от песента на пойни птички са чудесен начин за формиране на нови връзки и заздравяване на сегашните.

Какво да носим по време на летен излет?

След прочитане на горните пасажи най-вероятно нямате търпение да дойде уикенда и да съберете дружина ентусиасти, за да покорите някоя от 39-те планини на България, нали? Но от първостепенно значение за всеки излет е правилната екипировка. Тук на помощ идва Fjällräven – шведският експерт в аутдор екипировката. Любовта на Fjällräven към природата произтича от нейната философия. Компанията е изградена на база разбирането за равен достъп на всяко едно човешко същество до богатствата на природата. Благодарение на своята функционална и неподвластна на времето екипировка, брандът спомага за по-плавното свързване между човек и природа.

В пролетно-лятната колекция за 2021 година марката залага на вече доказалата се серия High Coast. Докато нововъведенията в екипировката на Fjällräven са съсредоточени в предоставянето на по-леки, вентилиращи, влагоотвеждащи, бързосъхнещи и лесносъбираеми дрехи и аксесоари.

За горещите дни High Coast горнището е удобният избор. То е леко и дишащо, изработено от полиестер и тенсел. То е с кръгло деколте, бързосъхнещо и оставя хладно усещане при допир. Широката кройка позволява по-добра циркулация на въздуха. Късите панталони High Coast Lite са леки и удобни и са подходящи за ежедневно носене и пътуване в топъл климат. Те имат вътрешни връзки, които позволяват по-правилно прилягане към талията. Изработени са от бързосъхнеща материя със стреч от 100 % рециклиран полиамид, която отвежда влагата ефективно и времето за съхнене е значително намалено.

Шапката е най-добрият ви приятел за похода в горещото време. С тази класическа trucker шапка слънцето няма да ви блести в очите, за да може да се насладите максимално на гледките, които природата предлага. Предната част е изработена от G-1000 Eco материята, а в задната част има мрежа от рециклиран полиестер.

Последният, но не по-важност елемент от екипировката, е раницата. Vardag Totepack e лека и практична и има достатъчно място за вашият багаж, лаптоп или други нужни за ежедневието ви неща. Направена е от издръжлив G-1000 HeavyDuty Eco S материал с подсилена основа. Vardag Totepack може да се носи както на гръб, така и на рамо, с което преходът между градско и планинско движение става толкова лесен. Ако пък планирате да прекарате уикенда в някой градски парк, то и малката High Coast Pocket чантичка ще ви свърши отлична работа. Тя е водоустойчива и изработена от 100 % рециклиран найлон. Идеалният аксесоар, който да запази най-важните ви принадлежности сухи, дори и някоя лятна буря да ви изненада.

Природата е само на няколко крачки разстояние. Просто трябва да се осмелите и да тръгнете на приключение. Тази година нека екипировката да е от Fjällräven, а за новаците - и маршрутът също. От марката лансираха на българския пазар туристическа карта на ПП „Витоша“ с няколко маршрута. Може да намерите картата в магазина на марката в The Mall или в избрани заведения в града абсолютно безплатно.

Моделите екипировка на Fjällräven са налични на www.fjallraven-shop.bg, както и в магазина на бранда в The Mall, етаж 0.