Какви полезни предимства имат окапалите есенни листа?

Природа

Запазете листата от двора си тази есен, съветват експертите.

Експертите казват, че падналите листа по това време на годината доставят много полезни вещества за почвата, от които бихме я лишили, ако ги премахнем. Листата са пълни с важни хранителни елементи, включително азот, въглерод, фосфор и калий. Този естествен тор е чудесен както за вашия двор, така и за всички малки същества, които го обитават.

Все пак, не трябва да изоставяте градината си напълно, тъй като твърде дебелият слой мъртви листа блокира нивата на светлина, в следствие на което тревата отдолу загива. Вместо това, стремете се да оставите тънък слой листа, които можете и да наситните с косачка за мулчиране, така че да се разлагат по-бързо. Слоят мулч може да предотврати растежа на плевелите и да подобри дренажа.

„Тези хранителни вещества се връщат в почвата“, казва Сюзън Бартън, професор и специалист по ландшафтно градинарство в Университета на Делауеър, цитирана от IFLScience. „Но вероятно дори по-важно от това е органичната материя. Реално имате тази тъкан, която в крайна сметка се разлага и подобрява здравето на почвата.“

Запазвайки листата, ще направите услуга и на дивата природа. Всички безгръбначни като паяци и червеи ще се възползват от създаденото местообитание от влажни листа, което от своя страна ще осигури храна за тези, които са по-високо в хранителната верига, включително прилепи и птици. Също така, естественият тор, който тези листа създават, ще намали нуждата от химически пестициди и торове, като допълнително ще насърчи популациите от насекоми, особено опрашители като пчелите, или ще привлече полезни градински животни като костенурки например.

Освен това, като не събирате листата в торби, намалявате общото количество отпадъци в депата. Вместо това, помислете да съберете излишъка от листа и да ги натрупате около основата на дървета и храсти.

„Листата в гората осигуряват около 50 до 80% от хранителните вещества, които получават дърветата. Никой не ходи в гората да чисти листата. Освен това листата запазват оптимални нива на влага, нужна на дърветата, а също така поддържат здравето на почвата. Така че за дърветата листата са еквивалентът на златото за хората", казва Мелиса Хопкинс от американска екологична организация “Национално общество Одюбон” (The National Audubon Society).

Както казва Дейвид Мижеевски, естествоизпитател в Националната федерация за дивата природа на САЩ, „окапалите листа предлагат двойна полза. Те образуват естествен мулч, който помага за потискане на плевелите и в същото време наторява почвата, докато се разгражда. Защо да харчите пари за мулч и торове, когато можете да ги направите сами?“