Каква котешка храна харесват мъркащите ни любимци?

Пулсът на времето

Когато става въпрос за котешка храна, стопаните на мъркащите домашни любимци често изпитват затруднения. Това често се дължи на факта, че в сравнение с кучетата, котките са значително по-капризни и придирчиви към своето меню.

© Източник: iStock

В допълнение, вкусовите им предпочитания се диктуват от рецепторите, които са значително по-усложнени от тези на хората. Как да изберете най-подходящата котешка храна за вашите любимци? Научете повече по темата от екипа на онлайн магазин alleva.bg.

Какви предпочитания имат котките

Както хората, така и мъркащите домашни любимци имат свои предпочитания относно блюдата, които стопаните им приготвят.

Те имат изразени вкусови рецептори за солено, люто, кисело, горчиво, но нямат за сладко. Повечето представители на този животински вид предпочитат тези предложения, които имат по-апетитен и изострен аромат на месни продукти.

Според проучвания на специалисти, повечето котки предпочитат по-мека консистенция и продукти със съдържание на сос, каквито са паучовете. Въпреки това обаче, гранулите също остават любим вариант за тях.

Специалистите препоръчват редуване на различните видове – гранули, консерви и паучове, като сухите такива да се използват за междинни хранения, а другите – за основно. Тези животни са чувствителни към температура и е препоръчително да сервирате храната им топла, но не гореща.

По този начин вашите четириноги приятели ще получават всичко необходимо за воденето на балансиран и здравословен начин на хранене.

Съвети за избор на апетитна и полезна котешка храна

Онлайн ще откриете голямо разнообразие от предложения за вашите домашни любимци. Утвърдените производители на пазара се стремят да представят най-доброто за мъркащите домашни любимци, като разработват изобилие от варианти за малки и възрастни представители, за такива със специфични нужди, за кастрирани и дори диетични предложения.

От онлайн магазин alleva.bg препоръчват да съобразите избора на котешка храна със следните особености:

  1. Възраст
    Смята се,че в зависимост от етапа от своето развитие, в който се намира котката, се определят и нужните хранителни вещества. През първите месеци от живота, особено когато малките правят преход от майчино мляко към общи продукти, стопаните трябва да бъдат много внимателни и да се насочват само към продукти, подходящи за конкретната възрастова категория.
  2. Здравословно състояние
    Има случай, в които домашния любимец има специфични здравословни нужди, които най-често се изразяват в чувствителност към дадена група продукти, храносмилателни затруднения и други. В този случай изборът ви трябва да бъде съобразен със съветите от специалиста във ветеринарната клиника.
  3. Състав, качество и хранителни стойности на котешките продукти
    Залагайте на висококачествени предложения от утвърдени марки, особено при изразена чувствителност и храносмилателни проблеми. Важно е в състава да се включват нужните хранителни вещества и да се избягва прекомерното количество на добавки и подобрители.

Това са някои от основните съвети за избор на котешка храна, които могат да ви помогнат да изберете най-доброто за вашите четириноги приятели.