Понижава ли се средната температура на човешкото тяло?

Природа Наука • •

В продължение на 150 години се смята, че 37°C е средната телесна температура на здраво човешко същество. Но това число е грешно.

Инфрачервено изображение, показващо топлината на тялото на хората в сравнение с околната среда в Jubilee Park & Garden в Лондон.

Инфрачервено изображение, показващо топлината на тялото на хората в сравнение с околната среда в Jubilee Park & Garden в Лондон.

© Джаил Прайс / NAT GEO

Най-малко през последните две десетилетия изследователите са наясно, че средната телесна температура всъщност е по-ниска - около 36,5°C, и че някъде между 35,7 и 37,3°C е в нормалния диапазон за човешкото тяло. И все пак, 37°C остава магическото число сред родители и лекари, показвано на всичко - от термометри в аптеките до уеб страници на медицински центрове.

Всеки човек е различен, а има и много фактори, които могат да повлияят на телесната температура, включително възраст, активност, диета, заболяване, време на деня и метод за измерване на температурата. Температурата обикновено се измерва в ухото, под езика, в подмишницата, ректално или на челото. Всеки от тези видове измервания е с различни средни температури.

Чрез изучаване на температурите на здрави хора и кои фактори поставят тялото извън безопасния диапазон, изследователите могат да развият по-добро разбиране на работата на тялото като цяло. За да функционира правилно, човешкото тяло трябва да остане в тесен температурен диапазон, извън който невроните се забавят, а мускулите и органите работят по-малко ефективно. Дори протеините в клетките могат да бъдат засегнати. Тогава тялото започва да работи усилено, за да се върне към безопасната температура, като прави неща като изпотяване, когато е горещо, или свиване на кръвоносните съдове при студено време.

„Всичко това става чрез сигнализиране от хипоталамуса [на мозъка], който казва: кръвта ти е с грешна температура“, казва Джули Парсонет, лекар по инфекциозни болести в Станфордския университет.

Но телесната температура може да се променя и в отговор на заболяване. Треската се случва, когато тялото повишава температурата си с няколко градуса над нормалната, като се смята, че това убива някои видове микроби и стимулира имунната система.

Тъй като телесната температура се измерва толкова често и е важен инструмент за изучаване на здравето, изследователите казват, че е крайно време за преоценка на вътрешната топлина на човешкото тяло.

Охлаждане на тялото?

Парсонет смята, че 37°C не винаги е било грешна средна стойност, а че може би числото се е променило с времето. Хората се охлаждат, предполага тя.

Първоначално лекарката иска да проучи защо с времето средният американски гражданин е станал по-тежък, като търси начините, по които телесната температура може да е свързана с метаболизма.

За целта проучва набор от данни за здравословното състояние на ветераните от гражданската война, който икономистът Робърт Фогел, носител на Нобелова награда, започва да събира през 1978 г. Докладът съдържа информация за професиите, болестите и уврежданията на ветераните, включително температурните статистики, които интересуват Парсонет.

През 2019 г. тя и нейните колеги от Станфорд комбинират данните от Гражданската война със здравно проучване от 70-те години на миналия век и съвременни данни от Медицинския център на Станфордския университет, като общо събират данни от почти 200 000 измервания с термометър през последните 160 години. След като анализират данните, те откриват, че телесната температура на средния американец е намаляла с около един градус по Фаренхайт (-17,2 по Целзий) след Индустриалната революция.

Това е промяна, която следва теорията на изследователката, че човешкият метаболизъм може да отслабва с течение на времето, заедно с други промени, които се случват в човешкото тяло, причинени от по-добрия достъп до храна и здравеопазване в индустриализираните страни.

Хората „станаха по-високи, станаха по-дебели, стана им по-студено и живеят по-дълго“, казва Парсонет. „Всички тези четири неща вървят заедно.“

Дефектен термометър?

Филип Маковяк, почетен професор в Медицинския факултет на Университета на Мериленд, има различна теория защо 37°C не отговаря на съвременните температурни измервания. Той смята, че числото никога не е било правилно.

Стандартната температура от 37°C може да бъде проследена до книга, публикувана през 1870 г. от немския лекар Карл Райнхолд Август Вундерлих. „Той беше в клиника в Германия и според книгата му … натрупа милион температури“, казва Маковяк. „Когато осредни температури, той стигна до 37°C.“

Според него има редица причини, поради които първоначалното определяне на средната температура може да е погрешно. Например, не е ясно как точно Вундерлих е стигнал до тази средна стойност. Маковяк казва, че общият набор от данни е бил толкова огромен, че Вундерлих вероятно е осреднил само малък брой от измерванията, които е направил.

„Тогава статистиката не е широко използвана, още по-малко компютрите“, казва Маковиак. „Така че е невъзможно да си представим как е могъл да обработи милион измервания и да стигне до резултатите, които е направил.“

Термометрите на Вундерлих, които измерват температурата от подмишницата и трябва да бъдат отчетени, след като се държат между 15-20 минути, също може да са били източник на грешка. Един от тези оригинални живачни термометри се съхранява в медицинския музей “Мютер” във Филаделфия и Маковяк отива там, за да провери инструмента.

„Направихме няколко внимателни проучвания, за да проверим обхвата му“, казва Маковяк, „и [той] беше калибриран с градус и половина по-високо от модерните или съвременните термометри.“

Дългогодишната неточност притеснява Маковяк от десетилетия. В статия от 1992 г. за списанието на Американската медицинска асоциация той и колегите му пишат: „Вярваме, че 37°C трябва да бъдат изоставени като концепция, която има някакво особено значение за нормалната телесна температура.“

На въпрос за проучването, което предполага, че средната телесна температура в САЩ намалява, Маковяк казва, че има съмнения. Той смята, че в набора от данни в документа липсват ключови фактори, като например какви видове термометри са използвани и по кое време на деня са записвани температурите.

„Няма начин да знам със сигурност“, казва Маковяк. „Но моята интуиция е: Не, не намалява с времето.“

Средната температура на народа цимане

Майкъл Гарвен, антрополог от Калифорнийския университет в Санта Барбара, също първоначално не е сигурен относно понижаващите се температури, отчетени в проучването на Станфорд. „Бяхме скептични“, казва той. „Така че анализирахме отново техните данни.“

Когато Гарвен и неговият екип анализират числата, те откриват същата тенденция на охлаждане. „Нямаме много добра представа защо точно, но изглежда има спад“, казва той.

Гарвен се интересува от изследването на телесната температура поради собствената си работа с хората цимане - фермери и ловци, живеещи в Боливия, относително изолирани от външния свят.

„Някои от селата са на час път пеша от най-близкия град“, казва Гървън. „Други села са на няколко дни път с кану.“

След като прочита статията за намаляване на телесната температура в САЩ, той е любопитен да научи средната телесна температура на цимане. Ако промяната в начина на живот в индустриализираните страни е причината телесните температури да намаляват, тогава хората, живеещи без съвременни удобства, на теория биха имали по-високи температури.

Гарвен и колегите му с изненада откриват, че телесните температури на цимане също са намалели с течение на времето.

Откакто започва да работи с тях през 2002 г., той установява, че средната им температура е намаляла от около 37°C на 36,5°C.

Изследването предоставя друг независим набор от данни, който предполага, че хората се охлаждат. Но ако това е вярно, каква е причината? “Всеки, дори кучето ми, имат различно мнение”, кава Гарвен.

Някои от възможните причини включват климатик, диета, хронични заболявания, активност на имунната система, зъбни заболявания, паразити, модели на сън и противовъзпалителни лекарства.

Но за цимане може да се изключат някои от тези фактори, тъй като малко неща са се промени за тях през последните две десетилетия, които да са допринесли за промяната. Но те имат по-добър достъп до здравеопазване, което води до по-ниски нива на заболявания, които могат да повлияят на телесната температура, както и повече потребителски стоки като одеяла, които биха могли да помогнат на хората да поддържат по-удобна температура целогодишно.

Всички тези промени могат да доведат до общо намаляване на средната температура, казва Гарвен.

Промяна на картината

И така, как всички тези изследвания са свързани с ежедневното здраве? Ако температурата ви е 37°C, трябва ли да се притеснявате?

37°C е нормална температура, но не и нормалната температура“, казва Маковяк. Няма точно определена нормална температура.

Ако ви трябва число, може да е полезно да знаете температурата, която Маковяк нарича „треска, която може да бъде въздействаща“. Това е толкова висока температура, че се налага медицинско лечение, дори ако няма други симптоми. Той казва, че за болниците това число обикновено е 38,3°C или повече.

Но температурата не винаги е ясна мярка за заболяване. Дори при телесна температура в нормалните граници, други симптоми могат да показват, че нещо не е наред.

Телесната температура „е само една индикация за заболяване“, казва Парсонет. „Харесва ни, защото това е число и всеки харесва числата... Но факт е, че ако се чувстваш болен, значи си болен, независимо от температурата ти.“