Как потта разкрива тайните на хората?

Наука

В близко бъдеще капка пот може да е достатъчна, за да се идентифицира престъпник или да се диагностицира рак. Но създаването на подобна технология може също да застраши човешките свободи.

© Илюстрация: IStock

Докато повечето съдебни експерти се фокусират върху моделите на пръстовите отпечатъци, Симона Франсис, криминалист от университета в Шефилд Халам в Южен Йоркшир, Англия, анализира химикалите, оставени в потта заедно с тези модели. Нейната цел е да разработи техники, които да ѝ позволят да извлича идентифицираща информация за заподозрени лица по следите от пот, които оставят след себе си.

Всъщност пръстовите отпечатъци се “оставят” чрез потта. А потта е телесна течност, която съдържа информация за здравословното състояние и дори за пороците на хората. Човешките потни жлези работят като използват част от водата в кръвта заедно с всички други вещества и химикали, минаващи през кръвния поток. И да, всичко това се съдържа в потта.

Когато Франсис изследва химичния състав на пръстов отпечатък, тя използва техника, наречена масспектрометрия. С нейна помощ може да научава подробности за сутрешното кафе на човек, благодарение на циркулиращия кофеин в кръвта му. Франсис ще разбере и ако човекът употребява кокаин или има проблем с алкохола.

В потта обаче не се съдържат само психоактивни вещества.

Ако човек обича чипс например, наличието на червения пигмент на пипера в потта му ще го изобличи. По същия начин, ако някой е веган, това може да стане ясно, въз основа на химикалите, оставени от неговите потни отпечатъци. Дори биологичният пол и възрастта ни няма да остават скрити. Има и още, други химикали издават още по-лични характеристики за хората, като нивата на хормоните на стрес да речем.

При всичко това не е учудващо, че криминалистите не са единствените, които се интересуват от потните следи, които хората оставят след себе си през цялото време. Въпреки че пръстовите отпечатъци са най-малките потни следи, хората оставят много повече от тях в ежедневието си – във фитнес залите, върху рогозките за йога, върху дрехите си и къде ли още не.

Но потта съдържа и маркери на болести – например на някои видове рак.

Вероятно в близко бъдеще ще бъдат разработени и потни пластири, които ще могат да следят с точност нивата на глюкоза в кръвта (кожните бактерии изяждат глюкозата веднага щом тя достигне повърхността, компрометирайки стойностите). Така хората с диабет може да бъдат спасени от иглите, с които редовно проследяват съдържанието на глюкоза в кръвта си.

Глюкомер с тест лента за кръвна захар.

Глюкомер с тест лента за кръвна захар.

© Илюстрация: IStock

Но в същото време ще стане възможно и да се измерват изключително лични характеристики за хората по техните пръстови отпечатъци. Тези лични характеристики може да достигат до застрахователите или до работодателите. Анализът на потта от пръстови отпечатъци, направен от правоприлагащите органи, може да влиза в конфликт с гражданските свободи.

В Съединените щати органите на реда имат право тайно да събират ДНК от случайно паднали косми или от слюнката, оставена върху чаша за кафе. По същия начин във Великобритания и сега се взема ДНК от арестантите, пише The Guadian.

Въпреки че вероятно ще мине още време преди химическият анализ на пръстови отпечатъци да започне да се използва в съдебната медицина, това ще става много по-лесно, отколкото вземането на ДНК проба.

Учени и инженери вече проектират различни технологии (включително мобилни приложения), анализиращи потта, произвеждана от кожата и влизаща в контакт със съответно устройство. И макар че има закони за поверителност, какво ще стане, ако смартфони и интелигентни часовници започнат да следят “потните” тайни на хората? Какво ще стане, ако има пробив в системата на приложението или ако лична информация неволно бъде споделена с трети страни?