Как огромните количества сол и захар в пакетираните храни влошават здравето?

Наука

Пакетираните храни, както и повечето напитки по рафтовете на магазините, съдържат твърде много сол или захар. Сега американски екип от изследователи изчислява как намаляването на съдържанието на солта и захарта би се отразило върху здравето на хората.

© Илюстрация: IStock

Големите количества сол и захар в готовите храни оказва значително влияние върху развитието на сърдечно-съдови заболявания и може да предизвика инсулт или инфаркт, както и развитие на диабет тип 2. Ново проучване, ръководено от Ренета Миха от университете „Тъфтс“ в Бостън, САЩ, има за цел да проучи как намаляването на опасно високите концентрации на сол и захар - с 20 % в храните и с 40 % в напитките, може да се отрази на човешкото здраве.

Изследването е вдъхновено от Националната инициатива за намаляване на солта и захарта (NSSRI). NSSRI е партньорство между различни организации и здравни органи в САЩ, които определят доброволни цели за намаляване на захарта и солта и призовават производителите на храни и напитки да се ангажират с постигането на тези цели. NSSRI иска да знае как формулираните цели, реално могат да повлияят живота на хората.

Според резултатите от проучването, публикувани в списание Circulation, 2,5 милиона сърдечно-съдови заболявания, почти половин милион смъртни случаи в следствие на сърдечно-съдови заболявания и 750 000 случая на диабет тип 2 биха могли да бъдат предотвратени, ако съдържанието на захар в готовите продукти се намали с 20 %, а в напитките с 40 %.

Икономическият ефект също би бил огромен. В рамките на десет години разходите за здравеопазване могат да бъдат намалени с 4,3 милиарда долара.