Как най-големият птерозавър, с размери на автобус, е успявал да лети?

Наука Природа

С размах на крилете колкото емблематичния за Лондон червен автобус Routemaster, огромният птерозавър Quetzalcoatlus, е най-голямото известно животно, което някога се е издигало в небето.

3D илюстрация с птерозавъра Quetzalcoatlus.

3D илюстрация с птерозавъра Quetzalcoatlus.

© Илюстрация: IStock

До този момент, поради ограничения брой открити вкаменелости на вида, научното разбиране за това как този праисторически огромен звяр е успявал да лети, са се основавали най-вече на догатки.

Но сега изследователи от Тексаския университет в Остин смятат, че имат точен отговор на въпроса как изобщо най-големият птерозавър е успявал да се издигне в небето.

„Въпреки че Quetzalcoatlus е известен от 50 години, той е слабо проучен. Това е първият път, когато имаме някакъв вид по-обстойно проучване“, казва Матю Браун, директор на Тексаския университет.

„Тексаският птерозавър“, както е наричан понякога, е открит за първи път на територията на Национален парк “Биг Бенд” (Big Bend National Park) през 1971 г. С изключение на описването на самите кости обаче, досега не са провеждани почти никакви научни изследвания върху анатомията и начина на живот на загадъчното животно, пише Science Focus.

Първо цялостно проучане

За първи път екипът проучва всички налични кости, за които е потвърдено или се предполага, че са на Quetzalcoatlus, заедно с други вкаменени кости на птерозаври, открити в “Биг Бенд”. Това им позволява да идентифицират по-малък вид Quetzalcoatlus, чиито размах на крилете е 5 м. На базата на почти пълния скелет на този по-малък вид, който успяват да сглобят, те правят модел и на по-големия Quetzalcoatlus.

Заключението им е, че най-големият птерозавър вероятно е отскачал на 3 м височина, преди да размаха гигантските си криле, за да полети.

Двата вида Quetzalcoatlus са живели в района на съвременния национален парк, разположен в Западен Тексас, САЩ, преди около 70 милиона години. Докато по-малките видове птерозаври най-вероятно са живели на ята, по-големите вероятно са ловували сами в реките и потоците, подобно на днешната чапла.

Дарън Найш, палеозоолог и експерт по птерозаври, който не участва в изследването, казва, че това проучване “дава много добри резултати, като осигурява определено отношение към емблематичното животно.”

Никога досега не е била събирана толкова много подробна информация за Azhdarchids (семейството птерозаври, включващо Quetzalcoatlus). Това означава, че извършената работа ще служи като стандарт за бъдещи изследвания на цялата група в продължение на години, вероятно десетилетия напред.”