Как мюсюлманите в САЩ празнуват Рамазан байрам - най-свещеният празник в исляма

Цивилизация • •

Честванията на Рамазан байрам (Ид ал-Фитр) в Съединените щати са толкова разнообразни, колкото и самата страна.

Мюсюлманки се молят на стадион „Ейнджъл“ в Анахайм, Калифорния, на Рамазан байрам (Ид ал-Фитр) - празникът, който отбелязва края на Рамадан.

Мюсюлманки се молят на стадион „Ейнджъл“ в Анахайм, Калифорния, на Рамазан байрам (Ид ал-Фитр) - празникът, който отбелязва края на Рамадан.

© Фотография: Линдзи Адарио

На 2 май изгрява новият полумесец, който отбелязва началото на Рамазан байрам - яркият завършек на свещения за исляма месец Рамадан. (Рамазан байрам или Празник на говеенето, познат и като Шекер байрам, на арабски ез. عيد الفطر‎, - чете се Ид (А'ид) ал-фитр, 2 - 4 май 2022 г.) За да отбележи случая, National Geographic избра фотографии от своя архив, които показват радостта, предаността и общността на Рамадан в Съединените щати.

Ислямът е дълбоко вплетен в тъканта на страната. Той датира от колониална Америка, когато мюсюлманите пристигат с кораби, натоварени с роби от Западна Африка и тихо практикуват вярата си много преди приемането на Конституцията на Съединените американски щати. Днес приблизително три до четири милиона американски мюсюлмани от различни раси, етноси и социално-икономически произход представляват нарастващо малцинство в САЩ. Всяка подгрупа - от афроамериканци през имигранти от Южна Азия до новозаселени бежанци от Близкия изток, е определена от собствената си социална и културна история.

Галерия | Как американските мюсюлмани празнуват Рамазан байрам?

Вижте 12 снимки

Рамадан, деветият месец от арабския лунен календар, обединява повече от милиард мюсюлмани по света в една обща традиция. Това е най-свещеното време в годината, тъй като се смята, че преди повече от 1400 години именно по време на Рамадан архангел Джибрил се явил на пророка Мохамед и му разкрил първите стихове от Корана. Според ислямските текстове, „когато месецът на Рамадан започва, портите на рая се отварят, а портите на ада се затварят и дяволите са оковани.”

Постенето по време на Рамадан е един от основните принципи, съставляващи Петте стълба на исляма. Мюсюлманите се въздържат от храна, напитки и секс от зори до здрач – упражнение за дисциплина и физическо, психологическо и духовно каляване. Самият пост е напомняне за крехкостта на човешкия живот, но също така той насърчава състраданието към бедните и връзката с Бога вместо търсенето на телесни удоволствия.

На по-символично ниво, някои мюсюлмани вярват, че всеки ден служи като напомняне за краткостта на живота и представя неговите фази: силата, която идва след храненето преди изгрев слънце е младостта; слабостта, която идва с напредването на деня, е старостта; постът при залез слънце е раят след смъртта.

Онези, които не могат да постят – болни, бременни, кърмещи, менструиращи, деца и възрастни – се насърчават да изразят вярата си чрез дарения за благотворителност. Освен в исляма, постенето се практикува в юдаизма и християнството в собствен уникален контекст на всяка от религиите.

Тъй като арабският лунен календар се различава от традиционния (1) Григориански календар, датите на Рамадан и продължителността му се променят всяка година. Изгряването на новата луна (новолунието) бележи края на Рамадан и началото на Рамазан байрам (Ид ал-Фитр - тридневният „празник на постите“). Мюсюлманите от всички сфери на живота се събират в джамии в цялата страна, за да празнуват чрез даване на милостиня, молитва, размяна на подаръци и сливане на културни традиции.

1. Православните християни използват Юлианския календар.

Защо Рамадан е най-свещеният месец в ислямската култура?

Вижте повече

Защо Рамадан е най-свещеният месец в ислямската култура?

Всяка година мюсюлманите по целия свят очакват появата на новия полумесец, който бележи първия ден на Рамадан - деветият месец от ислямския календар и най-свещеният в...