Как кралица Виктория преобрази Британската монархия

Цивилизация • •

Кралицата жена. Вдовицата на Уиндзор. Бабата на Европа. Кралица Вик. През XIX в. кралица Виктория си спечелва всички тези имена – свидетелство за трайното влияние на 64-годишното й управление над Обединеното кралство.

По време на периода, сега известен като Викторианска епоха, тя стимулира индустриалното, социалното и териториално разширение на страната и става известна като създател на тенденции, които променят европейското отношение към монархията. Средно един от четири души на Земята са били поданици на Британската империя до края на управлението й. Но когато тя се възкачва на трона Британската монархия далеч не е популярна.

Виктория е продукт на наследническа криза в английското кралско семейство, която възниква, когато принцеса Шарлот, предполагаемата наследница на Крал Джордж умира заедно с бебето при раждането. Братята й - всички неженени и създали лошо име на монархията с разпуснатото си разточителство и заплетени лични интриги – започват да се състезават да произведат наследник.

Един от тези братя, Едуард, прибързано се жени за овдовяла немска принцеса и първи се сдобива с отроче. Родена през 1819 г. Александрина Виктория става пряк наследник на короната.

Дворцовите интриги правят детството й в ад. Баща й умира, когато тя е малка, а амбициозната й майка се свързва със сър Джон Конрой, член на кралското семейство, който се възползва от шанса да се сдобие с власт и влияние чрез бъдещата кралица. Виктория се освобождава от ограниченията през 1837 г., когато става на 18 и се възкачва на трона.

Щом става кралица тя прогонва Конрой от двореца и маргинализира майка си. През 1840 г. се жени за братовчед си Албърт, немски принц. Това е брак по любов – тя пише, че първата й брачна нощ е била „невероятно блажена“ – и им се раждат девет деца.

Репутацията на монархията е силно увредена от предшествениците на Виктория и британските поданици настояват монархията да бъде заместена с република. Заедно със съпруга си Виктория смело се изправя пред тези предизвикателства и работят за укрепяването на позицията на монархията в Англия и из цяла Европа, където също има нарастващо недоволство към кралете, които очакват народа да поиска равносметка за разточителството им.

За разлика от тях Виктория разширява публичната роля на монархията, като подкрепя благотворителност, изкуството и гражданската реформа. В резултат кралицата и растящото й семейство стават народни любимци.

През 1861 г. трагедия сполетява семейството - Албърт умира на 42 години. Виктория е съкрушена и изпада в дълбок траур. Носи черно до края на живота си и се оттегля от публичността за години наред. Виктория подновява задълженията си в края на 1860-те. Късното й управление е предимно посветено на насърчаване на мира в Европа, разширяване и консолидиране на масивната й политическа империя. Тя става императрица на Индия през 1877 г. и влияе върху външните работи на Обединеното кралство чрез децата и внуците си, много от които жени за европейски крале.

До управлението на Виктория на Британия се гледа предимно като на търговска сила. Но по време на управлението й страната се превръща в могъща империя и в най-влиятелната държава в света. През XIX век тя стига до 10 милиона квадратни мили и 400 милиона души население. През 1901 г., когато Виктория умира, Британската империя покрива една пета от повърхността на Земята и е висша суперсила за своето време.

Откриха 120-годишни шоколадови бонбони на кралица Виктория

Вижте повече

Откриха 120-годишни шоколадови бонбони на кралица Виктория

Служителите на Австралийската национална библиотека са открили една от най-старите кутии шоколадови бонбони в имението на известния австралийски поет Андрю Бартън Патерсън, съобщава „Сабах”.